10 de març de 2019
10.03.2019
Diari de Girona

l'endimoniat Pont del DImoni

10.03.2019 | 06:00
l'endimoniat Pont del DImoni

Tant me fa». És l'expressió de molts dels veïns de Santa Eugènia en preguntar-los pel pont del Dimoni, que tant els fa, almenys fins al mateix moment en què se'ls esmenta el que s'hi ha gastat; gairebé mig milió (408.012 euros). «En aquesta cosa?», et pregunten. De veritat? A l'altra banda hi ha els veïns que creuen que és un bé patrimonial essencial i un valor històric reclamat des de fa anys pel barri i que «no hi ha debat».
Els que tenen una expressió molt diferent són els que fa ja molts mesos han de passar amb cotxe per qualsevol de les dues vies del carrer Riu Güell, que des de gairebé fa un any troben reduït un dels seus dos carrils. Moltes vegades, durant dies sencers, no es veu a ningú treballant-hi i un es pregunta per què tenen tallat el trànsit i generen l'embussament. He vist grues, és cert, però la majoria de vegades, com en el present, s'utilitzen per deixar material o com a propi estacionament dels cotxes de l'empresa constructora, Salvador Serra, s.a.. Els cotxes dels empleats de la constructora podrien aparcar-se en un altre costat. El material podria ser col·locat sota el pont, ja que el curs és mínim durant gairebé tot l'any. «No cal ser Einstein», diu un dels veïns que es queixa del tall del carrer. Fa dues setmanes han deixat lliure una de les vies, davant les protestes.
Una maledicció és l'expressió d'un desig maligne que, en virtut del poder màgic del llenguatge, aconsegueix que aquest desig es compleixi. El pont del Dimoni ha rebut en la seva reconstrucció tants insults que, si el poder màgic del llenguatge funcionés, volaria pels aires.
Segons el pla de l'Ajuntament, havia d'estar acabat per a finals de 2018. El proper 26 de març farà un any des que se'n va iniciar la reconstrucció.
Si el pont simbolitza la unió entre bandes tan separades com el barri amb el centre, separació tant física com social, es queda en aquest simbolisme tan propi que la ciutat pateix des de Puigdemont a Madrenas, només símbols, com canviar el nom d'una plaça, i poc més.
L'Empire State es va aixecar en només 410 dies. Un edifici de 102 plantes enmig del centre de Nova York. El pont del Dimoni està a prop d'arribar-hi. Segur que l'any de 1357 van trigar menys temps a construir-lo.
Tant de bo el patiment s'oblidi i el pont es converteixi en part d'aquest patrimoni oblidat dels barris. De moment, per les molèsties, seguirà sent l'endimoniat pont del Dimoni.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit