Al-Qaeda va matar en un dia a Madrid tantes persones com ETA en dècades, per a desesperació afegida del PP d' Aznar. Els tuits de suposat homenatge a les víctimes emesos pels polítics espanyols amb motiu del quinzè aniversari de la tragèdia competien en desídia, desinformació i oblit que tot atemptat requereix un autor. Els partits s'escuden en els 191 morts de l'11-M, a més del GEO Francisco Javier Torronteras, per ometre les mencions al terrorisme islàmic.

L'abúlia dels governants demostra que l'11-M ha estat sempre un atemptat de segona, sense adscripció ni llegenda. A primera hora del matí, als trens de rodalies no viatgen VIPs ni influencers d'Instagram. El repàs a les identitats dels assassinats confirma la important presència d'immigrants. L'aniversari ha permès esbudellar noves mentides del Govern d'Aznar sobre una autoria que es pretenia desviar cap a ETA, en contra dels peritatges policials. La brutalitat de negar-los als familiars dels morts la raó real de la seva desgràcia s'agreuja amb una bufetada a les autèntiques víctimes del terrorisme etarra. Igual que li ha passat a Pablo Casado en les seves destarotades comparacions amb Catalunya, han hagut de ser els familiars de les víctimes que li exigissin un mínim respecte cap a la violència real.

Ofèn que la rememoració dels polítics no s'aturi en què l'11-M és avui el major atemptat de la història a Europa, la revenja de la guerra de l'Iraq que segons Aznar ajudaria Espanya a combatre els seus terrorismes interiors. L'expresident manté encara avui l'adscripció etarra, a través de les veladures de les autories intel·lectuals que ningú ha demostrat. Immigrants malalts del verí islàmic van assassinar altres immigrants en terra compartida, així de senzill.

Els integristes espanyols que van mentir sobre un atemptat que van ser incapaços de preveure, degut en part a la gelosia entre els serveis d'informació de la Policia i la Guàrdia Civil, sobresurten ara per la seva negativa a dialogar amb qualsevol que s'hagi atrevit a despentinar-los l'honor. Com sap tothom excepte Aznar, l'11-M és el fill de l'11-S. Doncs bé, els nord-americans que van perdre tres mil vides en els atemptats de 2001 estan negociant ara mateix amb els talibans afganesos a Qatar. Si fructifiquen les negociacions en curs, el país asiàtic serà retornat als que van acollir Al-Qaeda, sense més garanties que una promesa genèrica de no albergar terroristes. És una bona lliçó per als que afronten només des de la supèrbia un conflicte català sense una rascada.