13 de març de 2019
13.03.2019
Diari de Girona

Turista de districte centre

13.03.2019 | 00:55
Turista de districte centre

Les grans capitals es converteixen en un espai per a turistes i comerciants. Des dels anys cinquanta del segle passat la població es va concentrant en les grans ciutats, i el que va començar en els llogarets va seguir en els pobles i les ciutats petites i ja n'afecta algunes de mitjanes. Hi ha famílies espanyoles els avis de les quals van arribar a la capital de província, els seus fills se'n van anar a la de l'Estat (o equiparable) i els nets parteixen a capitals estrangeres. Són tres generacions seguides que busquen feina lluny de casa, cosa de la qual el sistema, des que és liberal, en diu «perseguir un somni».

Les grans ciutats ofereixen oportunitats d'especulació per als diners embassats als comptes dels milionaris i aquests compren habitatges a Londres, París, Madrid, Lisboa, Nova York perquè són inversions segures d'alt rendiment.

El diner s'apodera del centre i el treball és veí de l'extraradi. Els que van a Madrid, a Barcelona, a Palma, ja no arriben a Madrid, a Barcelona o a Palma; només queden a prop. Uns dies en un pis del Madrid dels Àustria dels que es contracten en les plataformes de lloguer, fan sentir-se més a Madrid que tots els veïns de les urbanitzacions.

D'aquests centres ja no s'està expulsant els desemparats de fa 40 anys, vells residents o emigrants, prostitutes, camells i estudiants a l'antiga allotjats en una xarxa de pensions; ara expel·leixen joves professionals emigrats que no poden pagar els increïbles lloguers creixents o criar fills en barris dominats per venedors i transeünts. La societat connectada electrònicament –malgrat que és menys presencial per a les persones i els serveis i que s'aproxima més les coses– només ha accelerat el fenomen.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook