Un estudi d'investigadors de les universitats de Texas i de Princeton acaba d'aportar tota la llum que necessitàvem per entendre el perquè de moltes accions i reaccions polítiques dels darrers temps. Segons aquest treball, que ha analitzat milers i milers de discursos de líders polítics en les darreres dècades i en diferents països, amb els anys, les figures polítiques és comuniquen de manera més informal, més narrativa i més simple, en detriment de qualsevol bri d'analítica, de complexitat o de profunditat. Aquesta simplificació, diuen els autors de l'estudi, aporta més seguretat als polítics que es mouen com peix a l'aigua entre conceptes simples i que fracassarien a l'hora de voler explicar quelcom més elaborat.

D'alguna manera, el que ens diu aquest treball és que els polítics s'han anat desprenent de qualsevol capa d'elaboració lingüística i de complexitat i que si haguéssim de trobar una metàfora, avui els nostres polítics anirien despullats pel que fa al continent i als continguts dels seus discursos. Curiosament i, de manera paral·lela a l'estudi dels americans, altres investigadors de les universitats d'Amsterdam i de la University College de Dublín, han arribat a les mateixes conclusions amb metodologies i mostres d'anàlisis d'altres polítics i d'altres mitjans que recullen l'acció política. La conclusió final és que la tendència general en la complexitat de la parla, en l'àmbit polític, és descendent.

No ens estranyem, doncs, que certes figures, discutibles per la seva capacitat i per la seva ideologia, estiguin tenint un gran recorregut polític, i alguns arribant a dalt de tot, com el cas de Donald Trump, amb missatges de pati d'escola però intel·ligibles per a tothom. Els científics consideren que estem davant d'una tendència que anirà a més i, especialment en aquells partits de la dreta i de la ultradreta, encara que ningú se salvi de la moda d'articular discursos simples. Per cert, fa gràcia veure que un dels polítics citats en aquests estudis és aquell diputat d'Esquerra, famós per envair piscines i avui editor de mitjans vinculats al mateix partit, Joan Puig, que destacava, també, per la seva simplicitat. Ens haurem d'anar acostumant.