14 de març de 2019
14.03.2019
Diari de Girona

Un invent portentós

14.03.2019 | 00:34
Un invent portentós

Llegeixo sense passió, ja que acabo de prendre'm un ansiolític, que el BCE es disposa a injectar diners a la banca de l'eurozona. El redactor de la notícia qualifica la injecció de «cop de mànega», de manera que m'imagino Draghi ruixant d'euros les sucursals de la meva ciutat vestit de bomber. Al BCE li sobra la pasta perquè disposa de la màquina en la qual s'imprimeix. L'acte podria qualificar-se també d'irrigació o lavativa, ja que té una finalitat terapèutica. Injecció, irrigació, tant se val. L'ajuda està condicionada al fet que «les entitats transmetin aquests diners a l'economia real». L'absència de passió proporcionada pel Valium no m'impedeix comprendre el missatge de fons:

– Benvolguts banquers de la zona euro, els diners amb els quals ens disposem a netejar els seus intestins són completament irreals. No tenen suport. Podem imprimir els exemplars que ens doni la gana sense que ningú ens demani comptes. Tampoc a Déu se li retreu que hi hagi guerres. Els teòlegs diuen que la presència del mal al món és un misteri que no podem comprendre perquè el nostre cap no està a l'altura del del Creador, en el cas que el Creador tingui cap. Draghi en té un sobre les espatlles i aquesta evidència els hauria de ser suficient de moment. Anem a omplir, en fi, un cop més, les seves arques d'uns diners que no valen res. Vostès, que són els sacerdots del sistema, estan obligats a convertir un simple paper en cos i sang del sistema. Com es fa això? Concedint préstecs hipotecaris per tal que la gent compri cases a preus inflats. En aquest pas és on la irrealitat es converteix en real.

Per això, el BCE ens dona els diners a vostè i a mi a través dels bancs i no directament. En el pas pels soterranis de la sucursal del nostre barri, els bitllets de vint euros, que eren meres estampetes, es transformen en un bon premi amb el qual es pot adquirir un habitatge, sempre que aquest habitatge es trobi sobrevalorat. Aquesta condició no figura en el contracte, però s'hi troba implícita. El sobrepreu està destinat a blanquejar la part de deliri que hi ha a cada un dels euros del regadiu o el «cop de mànega». La realitat econòmica és un invent portentós.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit