15 de març de 2019
15.03.2019
Diari de Girona

Cartes

15.03.2019 | 01:25
Cartes

Biblioteca: un espai de dignitat
Marc Borja Per Girona
En els últims anys de ma vida, com moltes altres persones, he hagut d'anar a estudiar a les biblioteques públiques, ja que com explica l'IEC, una biblioteca és: «Un lloc que conté una col·lecció de llibres, publicacions periòdiques o altres documents (...)». Però les persones que no freqüenten habitualment les nostres biblioteques públiques, desconeixen què poden trobar realment: un lloc que, tal com definixeix l'IEC conté material que podem necessitar per fer treballs, tesis, recerques, etc.; però a més a més, hi ha una realitat que es desconeix, que és que a les biblioteques hom troba un motiu o pretext que el fa un xic més digne.
Per explicar aquesta idea cal que aprofundeixi en exemples. Durant les meves estades a la biblioteca Salvador Allende, he estat testimoni de quelcom inèdit per a mi fins aleshores: persones amb tics nerviosos, problemes mentals, que anteriorment (o fins i tot actualment) havien estat enganxats a substàncies alcohòliques, o a les drogues, discapacitats, minusvàlids, gent amb pocs recursos (en els pitjors casos sense feina ni sostre), tots ells són tractats dignament a les biblioteques; deixant de banda els seus conflictes, s'interessen per la literatura, ciència, medicina, zoologia, matemàtica, tots units per la cultura internacional i catalana, i a més tractats amb absolut respecte per part dels bibliotecaris, els tractes de «vosté», els humanitzen.
Sé que tot això sembla una cosa normal, però malauradament vivim en una societat on qui és diferent és rebutjat, és criticat, o se'l menysté, sense saber les causes de les seves cir­cumstàncies.
Crec que tots ens hauríem d'acostar un xic més a les biblioteques per aprendre tant coneixements dels llibres com bones maneres de la gent que les gestiona.


La Girocleta
Martina Gonzàlez Ventura girona
Fa temps que soc clienta de la Girocleta i m'ha suposat una millora en la meva vida. En general aquest sistema està bé: hi ha molts carrils bici, els vianants et deixen pas i els cotxes et respecten. Ara bé, cal resoldre uns quants aspectes.
Primer de tot, les estacions van molt justes, és a dir, en anar a buscar una bicicleta en algunes ocasions en queden poques o fins i tot, no n'he trobat i he hagut d'anar a la pròxima estació per agafar una Girocleta. Crec que caldria reposar-ne més contínuament perquè no sorgeixi aquest problema.
En segon lloc, crec que és necessari un manteniment regular de totes les bicicletes, ja que, forces vegades he trobat bicicletes amb malt estat que m'han impedit circular o una circulació fatigada per arribar al meu destí.
En definitiva,  agraeixo el servei de la Girocleta, ja que ha millorat la vida de milers de persones, però hi ha alguns factors que impedeixen una circulació eficaç per tots els clients de la Girocleta.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook