La teoria de la conspiració que informa el relat acusatori en el judici del Procés, amb els seus «Enfocats», les seves Moleskine i els seus fulls de ruta, estableix que els conspiradors comptaven amb els Mossos d'Esquadra per fer efectiva la creació de la República Catalana en contra de l'imperi de la llei espanyola.

La capacitat d'aquest cos armat, uniformat i jeràrquic ha estat adduïda per atestats policials, instruccions judicials i informes fiscals, per justificar que se'ls imputi un delicte, el de rebel·lió, que en la seva tipificació com a requisit l'existència d'un alçament violent.

Però a la vista del que va declarar dijous el major Trapero, i del que havien declarat en dies anteriors dos alts comissaris del cos, una de dues: o bé l'argument de l'acusació no té cap mena de base, o bé als acusats se'ls ha de condemnar però no per rebel·lió sinó per ximpleria, per insuficiència perceptiva, per residència no autoritzada als núvols de la fantasia.

A tot estirar, als terribles conspiradors se'ls podria declarar culpables de rebel·lió imaginària en grau de somni.

Després de les declaracions de Trapero i dels comissaris, ha quedat establert que l'independentisme no podia comptar amb els Mossos per tirar endavant el seu gran acte de desobediència, la declaració unilateral que per ser efectiva i donar peu a la creacio d'un nou estat requeria l'adopció de mesures per controlar el territori i les institucions, les comunicacions i els recursos, i aquest control no es podia dur a terme no ja amb els Mossos en contra, sinó, simplement, sense la seva complicitat. Una complicitat que no existia, i ho havien de saber.

En la declaració de dijous del major Trapero, la part més impactant va arribar quan va dir que dos dies abans del simulacre de DUI del 27 de setembre la cúpula dels Mossos havia establert els plans necessaris per detenir Carles Puigdemont i tot el Govern si rebia una ordre en aquest sentit d'algun jutjat o de la fiscalia. Glups.

Aquest major i aquests comandaments, que en els darrers dies no han parat de dir «els vam avisar i no ens van fer cas», havien de ser el braç executor de la declaració d'independència? De veritat? Aquests comandaments havien d'enviar els seus agents a enfrontar-se amb les policies de l'Estat que controlen instal·lacions estratègiques, i amb els militars dels aquarteraments catalans? Que la condemna consisteixi a fer-los visitar l'oculista!