El que no s'aprèn

a l'escola

Alba Masferrer i Bosacoma RIUDELLOTS DE LA SELVA

Una de les il·lusions de la meva vida sempre ha estat ser membre d'un agrupament escolta. Tot i això, no ha estat fins fa uns mesos, amb 17 anys, que he pres la meravellosa decisió de formar part d'un d'aquests agrupaments.

D'una banda, m'ha permès conèixer gent amb els mateixos interessos que jo, plens d'energia i motivació per viure mil aventures. El cau m'ha obert les portes a fer des de rutes per la nostra terra fins a un pròxim voluntariat a l'estranger.

D'altra banda, he pogut veure com l'educació que rebem a l'escola no és suficient per créixer com a persones. M'he adonat que no ha estat fins ara que he pogut conèixer què són realment la solidaritat, l'esforç, el compromís i l'amor cap a la natura. És per això que crec que és molt necessària una educació complementària, basada en el foment dels valors, com la que es rep al cau.

Així doncs, m'agradaria animar a tots aquells joves que hagin pensat a ser membres d'un agrupament escolta a formar-ne part, i als pares, demanar-los que no tallin les ales als seus fills per viure aquesta experiència, ja que jo agrairé tota la vida haver fet aquest pas.

Feminisme

i felicitat

ÀNGELA FERRER I MATÓ GIRONA

Fixem-nos que els dos mots comencen igual, talment vol dir que han de ser bones compa­nyes. Una de les millors metes a què podem aspirar és aconseguir la felicitat tant com humanament sigui possible. Aquesta mai s'aconseguirà si la persona està sotmesa a pressions que no li deixen desenvolupar les seves aficions, treball, vida de parella, mare de família... Cada persona està dotada de qualitats específiques, i és fàcil comprendre que no pot ésser feliç si no les pot desenvolupar correctament. I aquí comença la preparació per gaudir d'una vida plena i digna. Una vegada has escollit a què et vols dedicar, cal fer-ho amb bona preparació i un gran feix d'il·lusió, i quan t'incorporis al món del treball, com que t'has preparat pel que t'agrada fer, ets bona i pots exigir un sou i/o un tracte igual al de qualsevol home que realitzi una feina semblant. Si has trobat parella procura que sigui compatible amb tu i que, si heu de compartir la vida i tasques que comporta, que també estigui disposat a dur-les a terme junts... Jo crec que cap dona s'ha de sentir discriminada pel fet de ser-ho, però també cal aquesta preparació adequada per ser feliç. Meta a la qual totes aspirem. Jo ho he estat en el meu treball, en la família que he format, i segueixo gaudint d'aquest petit món que m'ha envoltat i m'envolta. Feminisme de crits i avalots no serveix massa de res, la llestesa de saber escollir sí que ens pot portar a la vera felicitat.

Sense les proves, només prevaldran els dubtes

JOAN JANOHER I SADURNÍ forallac

Estem ubicats en el laberint testimonial, on la majoria de les preguntes són contradictòries als fets reals d'allò ocorregut l'1-O. Els lletrats defensors hauran de fer palesa del què els empara per exigir les proves fidedignes i escaients de les filmacions fetes, durant el matí de la data esmentada, de totes les gravacions personals gravades en viu, i detallant mitjançant les imatges, els fets que pretenen amagar. Podem dir sense cap mena de dubte que no els interessa gens ni mica veure la complicitat, tant violenta com brutal, dels seus cossos policials. Així s'adonarien que el testimoniatge de la Fiscalia queda molt lluny de la veritat.

La meva opinió només vol refermar els fets viscuts per tot un poble amb la voluntat de voler decidir el seu futur. Tanmateix, ningú sabia per on es decantarien els vots tan qüestionats. Però els incidents tan remarcables, que traspassaren el més enllà de les fronteres, varen deixar ben clar l'actitud repressiva de l'Estat. Motiu, aquest, pel qual no s'accepta cap entrada de vídeo al judici promogut pel Tribunal Superior de Justícia. Tant costa i difícil resulta donar entrada als arguments pels quals el poble català va viure aquest revés democràtic? És, doncs, l'hora d'apuntalar els drets que pertanyen als pobles i no oblidar-se'n.