19 de març de 2019
19.03.2019
Diari de Girona

Cartes

19.03.2019 | 00:16
Cartes

La desagradable polèmica de l'aparcament
de La Copa
Joan Pau Andreu Rouch GIRONA
Semblava difícil de creure que els que branden orgullosos llaços grocs i parlen de democràcia siguin els que a cop de decret flagel·lin sense pietat una bona part del sector turístic a Girona. Vull entendre que és a causa de les eleccions i per no perdre el vot de quatre poderosos veïns del Barri Vell que el Decret de prohibició de descar­regar turistes a La Copa ha estat imposat sense previ avís d'un dia per altre. El problema al Bar­ri Vell es resumeix: pisos turístics i la queixa veïnal del soroll a les nits. El sobrepès de turistes que el Barri Vell suporta és molt més important durant els quinze dies de Temps de Flors, per exemple. Hem sentit a dir que el decret de fer-nos aparcar lluny, al pavelló de Fontajau o a l'estació de busos, és el resultat d'un pla de turisme en benefici de la ciutat, però un autèntic pla es fa amb consens de tots els actors implicats i s'hauria d'haver parlat amb els guies «oficials», transportistes, empreses i comerços, agències de viatge i usuaris...
Si la idea és descongestionar el Barri Vell, s'equivoquen; els grups, majoritàriament compostos de gent gran, arribaran i marxaran en poc temps, hauran de cavalcar 40' des dels soterranis de l'estació de busos o del pavelló de Fontajau, per arribar al punt de partida al Bar­ri Vell i començar un itinerari medieval, no hi haurà temps per entrar a la Catedral, ni als Banys, ni a cap dels altres museus, menys encara a Sant Pere de Galligans o les muralles. Si el que es pretén és descongestionar, hi ha molts sistemes, aplicacions web, reserves, etc. Els polítics que fan decrets sense consulta no valen més que els que criden el feixisme que ens envaeix a poc a poc.
Turisme de masses i la Casa Cacau
Joan BoronaT Lecha blanes
M. Àngels Pagès de Ventalló, en una carta al director del dia 14 de març, comenta que els germans Roca van ser nomenats fa pocs dies acadèmics d'honor per la Reial Acadèmia Europea de Doctors, i comenta «que la Casa Cacau serà una nova atracció turística, que, com tot el que està fent El Celler, posarà en relleu el nom de la ciutat».
Aprofito aquesta bona notícia per parlar sobre el tema turístic de masses. L'actual administració municipal ha pres mesures per limitar un sector del turisme que visita Girona, suposo que per petició dels veïns del Barri Vell, que, amb tota la raó, diuen que estan farts de no poder caminar pel mig de tants turistes. Probablement, aquest sector turístic no influirà gens en el dia a dia dels negocis dels Roca, però els que sí que notaran la davallada a la caixa seran bars i comerços, perquè aquests turistes que arriben principalment de la costa i que només tenen un parell d'hores per repartir entre la part monumental de Girona, els bars i els comerços, com que ara, disposen, entre anar i tornar del nou aparcament de Fontajau, ben bé d'una hora menys, com és natural, els guies turístics els han de portar primer a veure els monuments abans que res, en conseqüència, a part que no tindran gairebé ni temps per anar al lavabo, el problema d'aglomeració als carrers del centre històric seguirà essent el mateix, ja que l'excusa del Consistori que el canvi d'emplaçament és per repartir els turistes per altres llocs de la ciutat, això no s'ho creuria ni en Gerió ni en Tarlà.
Tot i que, com ja he dit altres vegades, no essent de Girona no em crec amb el dret d'immiscir-m'hi; en tot cas, aquest és un tema que pertoca defensar als que se sentin perjudicats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit