El passat 8 de març, dins de les activitats que, des de la Universitat de Girona, s'organitzaren en relació amb el Dia Internacional de la Dona, tingué lloc un acte d'homenatge a Teresa Juvé, escriptora, pedagoga i vídua del pedagog i polític Josep Pallach. Comptà amb la presència de l'escriptora i fou organitzat conjuntament per la Unitat de Compromís Social i la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent.

Teresa Juvé, que complí 98 anys el passat mes de febrer, segueix ben activa. Cada matí pren una medicina magnífica: es lleva amb la il·lusió de fer la feina que té pendent sobre la taula de treball. I en té molta: les seves novel·les, que són policíaques i passen al segle XVI, li demanen cercar informació i documentar-se'n.

La seva vida és plena, apassionant, no sols per la seva longevitat sinó també perquè ha viscut en directe alguns dels grans esdeveniments de l'últim segle. L'any 1939 s'exilià a França. La seva germana, la seva mare i ella mateixa foren retingudes en un vell hospital abandonat de Moulins, al centre del país. Més tard, s'instal·là a Tolosa de Llenguadoc, on estudià llengua i literatura occitanes i es llicencià en Filologia i Literatura comparada. En el context de la II Guerra Mundial, visqué alguns episodis com a membre de la Resistència francesa. El 1948 es casà amb Josep Pallach i s'establiren a París, on l'any següent nasqué la seva filla Antònia.

El 1963 quedà finalista del Premi Nadal amb la novel·la La charca en la ciudad. El 1970 el matrimoni Pallach i Juvé tornà definitivament a Catalunya, on ja havia fet estades puntuals. Els anys següents, tots dos esdevingueren professors de la Universitat Autònoma de Barcelona. Pallach, de pedagogia, i Juvé, de literatura occitana dels segles XVI i XVII i de traducció literària. El 16 de juny de 1977 defensà la seva tesi sobre el poeta occità Peire Godolin, davant d'un jurat presidit pel professor Martí de Riquer.

Té una obra que fa goig i que té caràcter durador. Ha escrit llibres sobre la memòria dels exiliats i una sèrie de novel·les de tall detectivesc i històric. Actualment és la presidenta d'honor de la Fundació Pallach, que té la seu a Palafrugell. Fa pocs mesos va rebre el Premi Memorial Francesc Macià i el Premi Ramon Fuster.

Teresa Juvé projecta una vida plena de bondat, coratge, determinació i generositat, una vida llarga i fructífera que desitgem que tingui molts més anys de continuïtat. Salut i lletres, benvolguda Teresa!