Diuen que aquesta setmana prenyada de negociacions i profunds enfrontaments polítics en el Regne Unit ha estat transcendental per al seu futur i el d'Europa. I jo hi afegeixo també per al futur del turisme britànic que visita Catalunya. El Parlament de Westminster ha tombat l'acord de Brexit de la primera ministra britànica i ha descartat un Brexit sense acord i un segon referèndum. En contra de l'opinió de la premier, Mrs. May, la cambra britànica ha aprovat, per 432 vots a favor i 202 en contra, demanar al seu govern que plantegi als mandataris de la Unió Europea ampliar el període de negociacions fins el 30 de juny, la qual cosa posposa el problema, però no el soluciona. Això comporta que, si Déu Nostre Senyor i la Unió Europea no ho impedeixen, dintre de pocs mesos el Regne Unit deixarà de formar part de la Unió Europea amb conseqüències de tot ordre, totes negatives, per a la indústria turística de Catalunya.

Si el Regne Unit surt de l'espai Schengen d'una manera no pactada, equival a dir, sense pretendre ser exhaustiu, que tal situació crearà greus inconvenients tècnics i legals per a la nostra connectivitat aèria. També tots el viatgers britànics hauran d'estar proveïts del corresponent visat per entrar a l'Estat espanyol. I en no ser els britànics ciutadans d'un estat membre de l'espai Schengen, en passar per qualsevol frontera seran objecte d'una major atenció policial i duanera en estar-los vetat accedir a través dels controls, molt més suaus, habilitats per als ciutadans membres de la Unió Europea. També els súbdits de S. G. Majestat hauran de suportar lògiques i feixugues cues a causa de les aglomeracions que es generaran, tenint en compte que la major part d'ells viatgen en grups. Sense oblidar que sorgiran problemes amb l'atenció mèdica en matèria de convenis entre la Seguretat Social d'ambdós països, no només amb els turistes sinó també amb els nombrosos jubilats britànics residents tot l'any a la Costa Brava i altres indrets de Catalunya. Tenint en compte que ateses les circumstàncies que es donen, resulta pràcticament segur que el Brexit entrarà en vigor el 30 de juny, just començada la temporada alta, ens trobarem immersos de ple en un vertader problema gens menyspreable, sobretot si la sortida del Regne Unit de la Unió Europea no és negociada i pactada. En front dels que minimitzen aquesta amenaça, cal senyalar que no hi ha cap dubte que el desenllaç final del Brexit resultarà clau per a l'evolució del mercat turístic britànic tant a curt com a llarg termini.

Arribada serà l'hora que el Govern de Madrid impulsi la signatura d'acords bilaterals amb el del Regne Unit i que doni les corresponents instruccions al cos consular espanyol que a fi de facilitar els viatges de ciutadans britànics a Espanya no plantegi dificultats per obtenir els necessaris visats. I, per altra banda, que el Govern català posi a treballar l'Agència Catalana de Turisme (ACT) i la gent del Diplocat perquè porti a terme una gran campanya publicitària i de relacions públiques davant responsables d'operadors turístics, agències de viatges minoristes i clubs automobilístics. I, al mateix temps, fer declaracions a agències de notícies i en els més importants mitjans d'informació arreu del Regne Unit -encara que hagi de ser pagant- dirigides als potencials clients anglesos en les quals, a més a més, se'ls transmeti la simpatia d'una destinació que els espera amb el braços oberts i els asseguri que per part del Govern català rebran tota classe de facilitats, atès que Catalunya està preparada perquè les conseqüències del Brexit no afectin, o afectin mínimament, les seves vacances. Quelcom que les autoritats turístiques de Portugal ja estan fent des de fa temps. A veure si ens espavilem i aprenem dels nostres veïns! Cal no oblidar que els britànics són quantitativament els segons clients en importància tant de la Costa Brava com de Catalunya en general -i els més nombrosos en temporada baixa. I no ens podem permetre el luxe de no tenir-ho en compte i creure que el problema es resoldrà tot sol.