La UOC ha fet pública una nota coincidint amb el Dia Internacional de la Felicitat, que se celebra avui. Segons experts d'aquesta universitat, un dels secrets de la felicitat es troba en la riquesa del llenguatge i la parla de les persones.

També ens recorden l'existència del projecte Positive Lexicography, que recull paraules relacionades amb el benestar i les bones sensacions i que són intraduïbles en altres llengües. Del català, s'hi han incorporat enraonar i seny.

Enraonar porta ímplicit el diàleg construcció i la deliberació. Sobre el seny, són molts els que l'associen a la moderació i el sentit comú. Altres s'acosten a les teories del filòsof Josep Ferrater Mora, qui va afirmar que «l'autèntic seny és perseguir el que és just, el convenient i correcte, encara que aquesta persecució sigui en alguns instants l'acció més insensata que un pugui imaginar».

Avui que Nacions Unides recorda la importància de la felicitat a les nostres vides, cal insistir que per aconseguir-la calen polítiques públiques que van més enllà d'una agenda política monotemàtica basada en la confrontació. Que la crisi territorial que tenim s'ha d'abordar és innegable. Potser el problema és que per fer-ho acumulem un excés d'accions insensates i ens cal enraonar més.