Els productes congelats també tenen data de caducitat, sobretot si porten beixamel. En el pit de pollastre villaroy, per exemple, es podreix abans l'embolcall que la carn. L'homeòstasi, segons la Wikipedia, és el «conjunt de fenòmens d'autoregulació conduents al manteniment d'una constància en la composició i les propietats del medi intern d'un organisme». Però l'homeòstasi no és eterna. D'aquí la mort. Morir és perdre l'homeòstasi, que queda millor que perdre les claus de casa.

- He perdut l'homeòstasi.

- Intenta recordar quan és l'última vegada que l'has fet servir. I on.

Tot això era per dir que uns científics de la Universitat de Sydney han inseminat 34 ovelles amb un semen congelat de l'any 1968 i han sortit xais joves. Han d'usar congeladors extraordinaris perquè el semen, com la beixamel, és molt inestable. Si aquests espermatozoides s'haguessin utilitzat en el seu moment, els xais resultants tindrien ara 51 anys. Una mica vells per a la cassola. Portarien diversos anys morts, pobres. Vol dir que han nascut amb efectes retroactius.

Suposem que vostè va a un restaurant i li posen un lletó que acaba de néixer, però el semen portava emmagatzemat mig segle. Si no li diuen res, potser se'l menja sense dir ni piu, encara que li noti un no sé què. Però si està al corrent de la situació, si coneix l'origen d'aquesta cuixa de xai al forn amb patates, ¿com evitar la sensació d'estar empassant-se una mena de braç incorrupte, una relíquia? Per molt que els congeladors australians siguin capaços de mantenir l'homeòstasi indefinidament, un semen de mig segle és un semen de cinc dècades, no em diguis que no.

Es pregunta un si la revolta dels Armilles Grogues a França no tindrà a veure amb la congelació del Maig del 68. Les coses que quallen es desquallen. Aquí, quan va morir Franco, vam congelar la Ruptura a favor de la Reforma, i la llavor de Franco s'acaba de manifestar en VOX.

Una homeòstasi inversa?