Si tu ets molt mala persona i prefereixes que no se't noti, intentaràs demostrar que els que t'envolten són pitjors que tu. D'aquesta manera, per comparació, potser surtis ben parat. Hi ha una altra manera, que consisteix a demostrar que les canallades que vas cometre tenien per objecte la defensa de valors superiors com ara la Pàtria o Déu. No hi ha idees que més morts hagin provocat al llarg de la història. Tot per la Pàtria. Tot per Déu. Sabem de gent que en nom d'aquestes abstraccions han posat bombes a supermercats, han utilitzat la picana i disparat trets al clatell. Però ara ens interessa més el primer mètode, el d'assenyalar que els teus adversaris polítics són de la pitjor mena perquè tu, per contrast, semblis bo o mig bo.

El PP d' Aznar va dur a terme aquesta operació amb el PSOE imputant-li una col·laboració inexistent amb el terrorisme etarra. Per al curiós, heus aquí l'hemeroteca. Zapatero va ser acusat, entre d'altres perles, de trair els morts. I parlem de la injúria més tova de les que li va dedicar la dreta de l'època. No hi va haver límits morals ni de cap altre tipus en el descrèdit del competidor per tal d'ocultar les perversions pròpies. La utilització electoralista del terrorisme per part del PP va arribar al punt d'insinuar que l'11-M havia estat el resultat de la col·laboració entre ETA i el PSOE. Encara hi ha en aquestes files qui ho manté, amb la boca petita, però ho manté. En fi.

Costa d'imaginar una perversitat més gran que la dels que anomenen despectivament «cercadors d'ossos» els que intenten trobar les restes dels seus familiars assassinats per tal de donar-los una sepultura digna. Cal ser molt mala persona, a més de molt incivilitzada, si tenim en compte que la d'enterrar els morts va ser una de les primeres manifestacions que va convertir l'homínid en home. Al PP i Ciutadans, que governen amb Vox, no els queda altra cosa que demostrar que els socialistes són pitjors que els seus socis nazis. D'aquí que vinguin atribuint a Sánchez disbauxes antipatriòtiques (on es parla de la pàtria com d'una religió) que deixarien petit al mateix Satanàs. Però quan cessen de cridar uns segons, se'ls veu la pota de cabra amb la qual signen els seus acords amb aquestes ànimes de Déu dirigides per Santiago Abascal i companyia.