En un acte celebrat al restaurant Divinum es va presentar en societat l'Associació de Professionals de Sala de Girona, una entitat que neix impulsada per representants de l'Escola d'Hostaleria de Girona i de destacats restaurants, amb l'objectiu de dignificar aquest ofici, promocionar-lo, difondre'l i millorar-ne el nivell.

Aquesta associació és la primera que es crea a Catalunya per agrupar aquests professionals, i la tercera de l'Estat espanyol, després de les que ja hi ha a l'Aragó i a Madrid. «Un bon servei a la sala d'un restaurant marca la diferència», va assegurar Laura Tejero, copropietària del restaurant Divinum de Girona i secretària de l'entitat. Precisament per això, entre els objectius que s'ha marcat hi ha «oferir assessorament tècnic a totes aquelles activitats relacionades amb la professió per tal de proporcionar els elements necessaris per a una formació continuada a tots els professionals mitjançant l'organització de conferències, cursets de formació i reciclatge, tallers, monogràfics i tastos, dirigits específicament als professionals de sala».

I és que, com expliquen els impulsors de la iniciativa, «el professional de sala va molt més enllà de portar plats a una taula, o de servir una beguda en una barra».

En aquest sentit, l'entitat té com a finalitat primordial «promocionar i defensar el prestigi de la professió dels professionals de sala. Així, la intenció és que s'hi puguin associar tant professionals de l'hostaleria a títol individual com també empreses del sector de la restauració que vulguin facilitar un servei de formació continuada als seus empleats, i que a més podran accedir també a la borsa de treball que s'ha posat en marxa.

Altres activitats que s'ha proposat l'entitat passen per la promoció, defensa i divulgació dels productes agroalimentaris de les comarques gironines i també per mantenir relacions amb entitats similars d'altres indrets.

L'Associació està presidida per Lluís Coll Nicolau, professor de l'Escola d'Hostaleria de Girona, amb Toni Gerez, cap de sala del restaurant Castell de Peralada, com a vicepresident. A la junta també hi ha Laura Tejero i Joan Morillo (del restaurant Divinun de Girona), Joan Manté (Motel de Figueres), Berenguer Grífuls (El Celler de Can Roca de Girona), Àngel Vilanova (que havia estat cap de restauració del Castell de Peralada) i Èric Oliu (ex-Celler de Can Roca).

Els professionals de sala-mestres de sala, cambrers, sommeliers, en efecte, són importantíssims, ja que són els que donen la imatge del restaurant, ens informen dels plats i els vins, ens aconsellen... Tots recordem aquelles imatges impagables dels cambrers amb llargs davantals que encara trobem a París, tal com evoco al meu llibre La cuina modernista, justament amb els vivaços cambrers de les antigues fondes, que eren com amics i havien creat un metallenguatge per designar els plats (dos guàrdies civils, una noia del país... -botifarra-, etc.).