La CUP no participarà a les eleccions generals del 28 d'abril. Així ho va aprovar el Consell Polític per 37 vots en contra, 20 a favor i 4 abstencions. L'argument, propi d'un ranci infantilisme polític, va ser que no es donaven «les condicions necessàries per constituir una candidatura autènticament rupturista i transformadora a l'Estat espanyol». Era una confirmació de la seva impotència per canviar el sistema polític des de les institucions, confiant en una somiada insurrecció de masses.

Aquesta postura majoritària de la CUP, que encapçala Endavant-OSAN, prioritza la tasca en els moviments socials, busca teixir aliances anticapitalistes i defensa que la participació electoral no és un objectiu de primer ordre.

Però també hi ha en la CUP l'organització Poble Lliure, fundada el 30 de novembre de 2014 i hereva del Moviment de Defensa de la Terra (MDT), que no renuncia a entrar a les institucions de l'Estat. I, en coalició amb Som Alternativa i Pirates de Catalunya, ha constituït Front Republicà, que es presenta a les eleccions generals en les quatre circumscripcions catalanes.

En el manifest declaren que pertanyen a l'esquerra rupturista que lluita «contra el règim monàrquic espanyol i contra les seves pretensions de mantenir el seu domini despòtic sobre la nació catalana». Ai las! Així mateix, afirmen que no donaran suport «a cap partit espanyol ni català que no defensi el dret d'autodeterminació, la llibertat dels presos polítics i la derogació dels articles 155 i 135 de la constitució espanyola». Alça, Manela!

La direcció de la CUP, en una reunió del Consell Polític del 23 de març, va evitar la confrontació amb els dissidents i va decidir no apel·lar a l'abstenció.

És a dir, la resposta al desafiament va ser ni sí ni no, sinó tot el contrari. Calia no fer sang!

Amb tot, es demanava al Front Republicà que no incorporés a les llistes «candidats municipals, càrrecs electes i càrrecs orgànics».

I se'ls ha fet cas? Bé, el cap de llista per Barcelona, Albano Dante Fachin, és el líder de Som Alternativa, el seu club de fans. Aquest exdirigent de Podem, precari de professió i giracamises per devoció, es defineix com un sobiranista no independentista.

Segons ell, el sobiranisme és «la idea de decidir sobre les nostres vides en tots els àmbits». Altra vegada el dret a decidir imaginari que amaga el dret a l'autodeterminació amb resposta binària: independència, sí o no, com en el referèndum il·legal de l'1-O de 2017.

Ja n'hi ha prou d'enganyar amb expressions ambigües!

A la realitat, l'associació Som Alternativa s'embranca amb el populisme oportunista que va de bracet dels independentistes de Poble Lliure.

En resum, el Front Republicà és un club més de la CUP.