L 'increment de la inseguretat ciutadana a les comarques gironines és una evidència. Ho certifiquen les estadístiques, la percepció dels ciutadans i les constants demandes de més presència policial per part d'ajuntaments i col·lectius diversos. Els robatoris amb força als habitatges van créixer un 18,6% a tota la província l'any passat. A Girona ciutat, l'increment va ser espectacular: els robatoris van augmentar un 46%; en domicilis i establiments, un 30,5%; els furts, un 9,6% i les sostraccions de vehicles, un 14,1%. Davant d'unes dades que, en bona lògica, haurien de provocar una reacció del Govern català, responsable de la seguretat ciutadana, l'única resposta és el silenci.

I aquest any ha començat també amb una intensa activitat delictiva, com ho demostra la constant publicació en aquest diari de fets delictius. A Figueres sovintegen els robatoris a botigues del centre històric. A Olot, en pocs dies van ser detingudes tres dones per una vintena de robatoris a pisos des de principis d'any i també un lladre que havia comés una quinzena de robatoris. Cada cop són més les demandes de càmeres de videovigilància com a element dissuasiu: Ripoll, les Planes, les Preses. A Sant Julià de Ramis n'instal·laran sis abans de l'estiu. També hi ha municipis de la comarca de la Selva, molt castigada pels robatoris, que intenten organitzar-se per crear patrulles urbanes. I no són només els robatoris. Els Mossos han detingut 871 persones per tràfic de drogues en els dos últims anys a les comarques gironines. No passa setmana sense que es detecti alguna plantació de marihuana a diferents indrets de la província.

Aquest espectacular increment de l'activitat delictiva ha coincidit amb una reducció dels efectius policials. Segurament té una relació causa-efecte. Molts dies, els Mossos només disposen d'una patrulla per controlar tota una comarca durant la nit. Diferents portaveus de sindicats policials es queixaven, en un reportatge publicat dilluns passat en aquest diari, de la precària situació en la qual treballen Mossos d'Esquadra i policies locals. El cos de Mossos ha estat set anys sense convocar cap concurs per crear noves places. Finalment, el passat setembre va començar una nova promoció amb 510 aspirants a mossos i 379 a policies locals que acabarà la formació el pròxim mes de juny. Els que superin el curs iniciaran un període de proves. És un pas endavant, però encara molt insuficient per atendre les nombroses tasques que han d'afrontar els cossos policials per mantenir uns nivells raonables de seguretat ciutadana.