12 de abril de 2019
12.04.2019
Diari de Girona

El debat a cinc legitima VOX

12.04.2019 | 01:02
El debat a cinc legitima VOX

El tacticisme de Pedro Sánchez, en obligar les dretes i ultradretes a retratar-se juntes abans de les eleccions, no amaga l'evidència que debatre amb Vox implica legitimar el partit neofranquista. El PSOE li concedeix literalment la Veu. L'enunciat que dona entrada al ring «als partits que segons l'enquesta preelectoral del CIS coneguda aquesta setmana superen el deu per cent d'intenció de vot en àmbit nacional» ha de ser la forma més alambinada d'escamotejar l'evident benvinguda dels socialistes a la formació ultramuntana. Pel que fa al desdeny a RTVE, la política espanyola orbita des de fa anys al voltant de La Sexta, i Ferreras és el seu profeta.

Perquè la jugada d'integrar la ultradreta resulti profitosa al PSOE cal que el pacte preelectoral de dimarts 23 espanti prou els votants d'esquerra indecisos. No obstant això, abraçar-se a Abascal també implica relativitzar el perill que suposa la ultradreta. Per compensar, els fervorosos de Vox poden patir així mateix un cert desànim suspicaç, en contemplar els seus campeadors en animada xerrameca amb els maleïts demòcrates. I sobretot, els socialistes accepten els neofranquistes per la notòria debilitat dialèctica del líder ultra.

El debat a cinc demostra que el PSOE pretén visualitzar la supervivència del bipartidisme, ara sota la fórmula de dos blocs. El gran enigma és quin candidat voldrà col·locar-se al faristol adjunt a Abascal. I la millor manera de mesurar l'atractiu minvant de Casado consisteix que Sánchez pugui renunciar al duel amb el seu rival tradicional, sense patir el mínim desgast. L'únic al·licient d'aquest xoc serien les ficades de pota del candidat popular, les cadenes pagarien milions per un cara a cara entre Casado i Suárez Illana. I per què no muntar un debat a sis amb ERC, que té una projecció de diputats a l'altura de Vox?

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit