Uf! Quin tuf!

ÀNGELA FERRER I MATÓ Girona

Si en una ciutat cerquem quelcom immund i fastigós cal anar a les clavegueres. Allà trobarem tot tipus de brutícia i, evidentment, removent-se entre tanta deixalla i porqueria, moltes rates que viuen allà ben satisfetes, ja que són animals bruts i portadors de malalties. Ara bé, sembla que hi ha un altre tipus de clavegueres, no menys fastigoses, més amagades, però que quan es troben el seu tuf és insuportable.

Quan tot un Estat juga brut i mitjançant el seu poder i facilitat per dur a terme objectius reprovables intenta enfonsar enemics polítics mitjançant mentides i tota mena de males arts trobem aquestes cloaques i rates que tant repel·len a la ciutadania. Això ha passat i fa ben poc a la nostra pell de brau, i s'han sabut les camàndules que s'han emprat per desprestigiar formacions polítiques que els destorbaven.

Quina confiança es pot tenir vers uns mandataris que actuen així? Jo diria que cap ni una. Ara venen eleccions i crec que el càstig vers aquests partits polítics que han actuat tan traïdorament ha de ser total i exemplar.

No podem perdre pistonada

Màrius Viella La Bisbal d'Empordà

Estic veient part del judici de la vergonya i escoltant les vergonyoses declaracions dels que repartien les garrotades el dia 1-O i m'està agafant mal de ventre; tenen la lliçó apressa de tal manera que tots diuen el mateix; però ningú reconeix el que tot el món ha pogut veure mitjançant els vídeos de la xarxa informàtica i televisió, i que el president de la Sala no permet que s'exhibeixin com a prova testifical.

En aquest judici, a més de jutjar idees, s'insisteix a esmicolar els Mossos d'Esquadra, per part de la Fiscalia, fent alçaprem en estirar la llengua dels desmemoriats de conveniències testimonis aportats per l'acusació, perquè aquests declarin desfavorablement contra els Mossos d'Esquadra.

En aquests moments comença la campanya electoral, que el dia 28-A ha de culminar per a tots els ciutadans de l'estat, i que el 89% dels catalans que van votar estar a favor del dret a decidir, no poden malbaratar l'oportunitat de defensar el seu pensament i el seu país, «Catalunya», evitant que ens envaeixin els intrusos explotadors.

No puc entendre que dintre del socialisme català, PSC, hi pugui haver militants i simpatitzants a favor del dret a decidir, i que no es manifestin contra la negativa del PSOE-PSC a acceptar el dret a decidir que va validar la majoria dels catalans (89%) en el seu moment; s'ha de ser masoquista per suportar tanta perversitat, i tant de menyspreu, com ha demostrat Zapatero primer i ara Sánchez, que no sap on navega i que l'Iceta (PSC) balla al seu costat. Espero que aquest 89% de catalans partidaris i defensors del dret a decidir, el dia 28-A tinguin clar que per Catalunya, ni PP, ni Cs, ni Vox, ni PSOE; anem a votar tots, però deixem el vot a Catalunya, que és de l'única manera que podrem garantir que la cultura i l'economia catalana no perdin pistonada.

La incoherència de la Junta Electoral

JOAN JANOHER I SADURNÍ FORALLAC

Dona la impressió d'haver adoptat els procediments dels polítics d'extrema dreta -almenys aquests així ho han demostrat- per obligar els mitjans informatius del nostre país a no expressar-se d'acord amb la realitat que vivim i coneixem. Per ells, i seguint les regles del joc imposat pels esmentats, exerceixen com a conductors del que podem dir i del que no es pot manifestar. Una qüestió preocupant, si a més tenim en compte els insults constants dirigits als catalans, on la Junta Central dona recolzament als discursos que prevalen dintre els seus mítings electoralistes i prèvies a les convocatòries de les generals. Tot plegat, insòlit.

En canvi, sí que han condicionat els símbols de llibertat relacionats amb els presos polítics i exiliats obligant a despenjar de les balconades i façanes els llaços grocs de protesta; també, prohibir les expressions per part dels mitjans informatius de Catalunya, pels fets ocorreguts el 20-S i l'1-O, en els quals foren imputats els nostres representants polítics. Una actitud totalment diferenciada si tenim en compte com es pronuncien els de Cs, PP i Vox. Si en això la Junta Electoral Central no hi veu cap delicte, en els insults d'odi cap a Catalunya, cada míting i auditori que hi participen que s'ho facin mirar i que tinguin la coherència arbitrària de condemnar-ho. Això sí que és un delicte!