Benvolgut lector, avui dimarts, a 2/4 de 8 del vespre, a la Fundació Valvi, hi haurà la presentació del llibre Què t'ha ensenyat la vida? (202 veus).

Fa uns anys vaig iniciar aquest recull, que ara culmina i que aplega respostes de persones que han complert seixanta-cinc anys a partir d'una pregunta ben concreta i singular: «Què t'ha ensenyat la vida?».

La pregunta convida la persona interpel·lada a aturar-se una bona estona davant del mirall de la seva vida i a reflexionar llargament sobre el tema, obertament, amb visió panoràmica, sense pors ni topalls.

Quantes persones han respost la pregunta? Dues-centes dues, la majoria de les quals resideixen en poblacions d'arreu dels països de parla catalana, de manera especial, a les gironines. Es tracta d'un nombre prou elevat per realitzar un dibuix complet i aconseguit de la resposta. També, per mostrar que és una pregunta que ens interroga a tots i que és un llibre obert.

Cal destacar la diversitat de temàtiques i de tons. Tothom hi ha donat l'enfocament que ha volgut i que li ha semblat més adient. Això sí, totes les respostes, que vessen sinceritat, són nascudes a partir de la reflexió profunda, el testimoni generós i la voluntat de ser útils a altres persones.

El temps llisca de manera inexorable i, lamentablement, hi ha homes i dones que la respongueren i que ja han traspassat. Les seves reflexions en aquest llibre ajudaran que el seu testimoni humà i vital pervisqui i no es perdi.

Heus ací tres de les respostes que hi apareixen. La primera és de la ninotaire Pilarín Bayes; la segona, de l'enginyer Joaquim Coello Brufau i la tercera, de l'educador Joan Surroca.

«La vida m'ha ensenyat a gaudir dels dons rebuts. Lluitar per les il·lusions, acceptar els cops rebuts amb esportivitat. Tenir una mirada per als altres i donar amor pel goig de donar-lo.»

«Que la persistència, la tenacitat, la voluntat, la paciència són els atributs més importants per a assolir els objectius. Els errors mai no són determinants; els errors s'esborren amb el temps, es poden corregir, es poden compensar, es poden esmenar...»

«El frec a frec amb la vida m'ha ensenyat a estimar-la apassionadament. La joia de viure ningú no ens la pot robar si tenim la mirada neta i afinada. No conec solidaritat més autèntica que viure de manera positiva. El millor regal per a les persones que estimem, i ens estimen, és la nostra alegria.»

Reflexions llegívoles, suggestives i útils sobre els grans temes de la condició humana.