18 de abril de 2019
18.04.2019
Diari de Girona

A veure si l'agafo

18.04.2019 | 01:25
A veure si l'agafo

Tenir raó i portar raó són expressions sinònimes, perquè el que té raó se l'emporta amb ell a tot arreu, perquè no l'hi treguin. Et deixes la raó a la taula del restaurant, per anar al lavabo, i quan tornes ja no hi és. Vaig discutir en un sopar de col·legues amb un tipus que tenia raó i quan ens vam acomiadar va tocar el dos amb ella. Vaig convidar jo, que vaig tornar a casa desraonat, descoratjat, i amb noranta euros menys. Em va tocar pagar, per no tenir raó, com una forma d'autocàstig. Si estàs equivocat, paga. Jo pago molt perquè m'equivoco molt, ja sigui parlant del Brexit o del conflicte català. Últimament procuro no discutir per no pagar, però als que no discutim se'ns penalitza també.

- I tu què en penses? –et pregunten quan portes una estona callat.

- Què penso de què?

- De què serà, del que estem parlant?

- Perdona, és que estava una mica distret.

Busco mil maneres de no discutir amb ningú, per no pagar, però al final no hi ha manera. No pensar està mal vist. Som una societat d'opinadors nats, encara que no hi ha cosa que més famílies hagi destrossat que l'opinió. Vaig llegir una vinyeta d'El Roto en la qual un home deia: «La militància permet tenir raó sense necessitat de raonar».

- Opino –vaig dir finalment a la concurrència– que la militància permet tenir raó sense necessitat de raonar. Atès que en el grup hi havia quatre militants, les meves paraules van caure fatal. Vaig haver de dir que no eren meves, sinó d'El Roto, però El Roto no hi era present i vaig haver de pagar jo de nou el menjar (no sempre quedem a sopar).

He fet memòria de les vegades que he tingut raó al llarg de la meva vida i me n'han sortit només tres o quatre, però la vaig tenir només per una estona, d'una manera puntual, momentània. Vol dir que no me la vaig poder emportar al llit, tot i haver-la tingut. La raó proporciona identitat, com el passaport. A veure si algú l'oblida per aquí i l'hi agafo.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook