Any Fargnoli
Eulàlia Isabel Rodríguez Pitarque Torroella de Montgrí
Enguany se celebra l'Any Fargnoli amb motiu dels 75 anys de la seva mort (Barcelona, 1885 - Girona, 1944). Per aquest motiu podem gaudir d'exposicions a Girona que mostren la seva faceta fotogràfica, així com també d'una sèrie d'activitats tals com conferències, tallers didàctics o bé visites comentades. A la Casa de Cultura hi ha l'exposició titulada Valentí Fargnoli. El paisatge revelat. Les fotografies ampliades permeten de veure amb detall el paisatge d'aquella època i el valor fotogràfic tècnic de l'autor. Al Museu d'Història té lloc l'exposició Valentí Fargnoli. L'art en la fotografia, on es pot entendre el gran valor de les fotografies de Fargnoli com a documents històrics que ara permeten des dels arxius conèixer el nostre patrimoni cultural i artístic. I al Museu dels Jueus veiem l'exposició Pedres amb nom. El patrimoni jueu gironí en una fotografia de Fargnoli. Les fotografies de làpides hebrees que va fer Fargnoli ajuden a entendre també el passat jueu de Girona.
El laberint emmascarat
M. Inmaculada Casany Barris Baix Empordà
Entrem, en massa, sense por. Hi ha tres entrades i n'escollim primer una, la verda, que pensem que és la bona. Comencem a caminar a poc a poc, sense més dilació, engrescats i motivats, i malgrat tot, neguitosos, ja que no sabem amb certesa si podrem sortir exitosos. Quan ja portem deu passes endinsats en el laberint, topem i tornem enrere, no queda una altra opció. En el punt de sortida inicial, ja un pèl tristos i decebuts per la nostra primera frustració de no arribar on volíem, emprenem una nova marxa, perquè mai volem llençar la tovallola, i tot i que hem perdut temps, hem guanyat força per seguir endavant. Ara, posant-nos les sabates de córrer, emprenem un nou camí, el blau, que era el color preferit dels nostres pares. Mentre el nostre recorregut arriba prop dels ja cinquanta metres, tornem a topar, i amb pena, ràbia i impotència ens enfonsem i, desconsolats, arriben instants de desolació i de voler deixar-ho tot de banda, excepte la felicitat. Al cap d'uns mesos, ja havent fent intenses i silencioses reflexions, anem a cercar el nostre laberint emmascarat aparcat a la nostra biblioteca, per tornar a somriure a la vida, i decidim agafar i resseguir el camí vermell, que és el color preferit dels nostres fills, que entenen que tot és bonic i creuen que no existeix la maldat enlloc. I els nostres petits infants ens asseguren que el camí més fàcil de viure és el color més intens, el vermell. Ens traiem ara, avui i per sempre les sabates, ens despullem i caminem tots junts sense fer-nos mal i amb confiança. Entrem i sortim sense cap impediment del laberint, una i multitud de vegades, arribant al final dels nostres desitjos; justícia, llibertat, responsabilitat, honestedat i respecte.
Colau, els seus comuns i les llenties
Xavier Serra Besalú Girona
Sembla que, avui dia, la moral i la gestió política no tinguin res a veure. Alguns actuen contra el que afirmaven, no són gens fiables i, a més, es queden tan amples. Només els resta la dignitat humana, aquella mínima que, segons Nacions Unides, no perd mai ningú, faci el que faci. Però de credibilitat: zero! Començo dur perquè sembla que, per ser alcaldessa de Barcelona, la Colau i els seus es venen qualsevol cosa: també la repressió dels ciutadans. De paraula parlen de drets civils; en els negocis, només de guanys immediats. Recorda Viquipèdia – tot i que ve de la Bíblia, és clar!– que «tot i ser més estimat pel seu pare (...), Esaú arribà de caçar famolenc i va vendre la primogenitura a Jacob per un plat de llenties». Ben trist: menja ara però perd la legitimitat. Aliar-se amb els repressors del 155 i –en el cas de Valls i Ciutadans també amb els generadors de l'odi– em sembla un gra massa. Els comuns estaven en contra de la violència d'Estat, oi? És trist no tenir ideals, però és pitjor vendre-se'ls. Ja sé que el PSC, Cs, el PNB i d'altres són «professionals» del tripijoc, però què en va pensar Esaú després? Ep! Diàleg sempre, i tant!, però amb respecte i amb veritat. Els valents mai cedeixen davant la repressió d'homes i dones lliures: què et queda aleshores? Com pots tenir la barra de predicar cap valor?
L'últim | El més llegit |