Els continguts dels programes de la Festa Major d'estiu de Lloret de Mar de 2019 i de 1979 són pràcticament calcats. En el transcurs d'aquests quaranta anys en la festivitat de Santa Cristina, patrona de la vila, s'han salvaguardat les essències sota la vigilància de l'Obreria de Santa Cristina. Aquesta institució d'origen remot va adaptar l'any 2009 el seus estatuts al Codi Civil de Catalunya per seguir encarregant-se de «la guarda, conservació i millorament del seu patrimoni, (...) l'organització i celebració dels actes i solemnitats religioses i populars que des de temps immemorial se celebren (...)».

És a dir, en tots aquest anys, el protagonisme de l'Obreria en la diada del 24 de juliol s'ha mantingut i reforçat en l'organització dels actes següents:

a) A les 7.30 hores, «passada dels obrers» pels principals carrers de la vila per anunciar la sortida de la processó marítima.

b) A les 8 hores, se surt del temple parroquial cap a la platja gran per fer la travessia en barca fins a la badia de Santa Cristina.

c) A mig camí, les embarcacions fan una aturada per entonar la Salve Marinera, mentre els vogadors aixequen els rems en senyal de devoció. Després es dona la sortida a la regata de llaguts «S'Amorra Amorra» fins a la platja de Santa Cristina.

d) Un cop amorrats a la sorra, la processó puja fins a l'ermita per celebrar una Missa Solemne, venerar «sa relíquia» (un queixal de la santa) i cantar els goigs.

e) Finalitzada la litúrgia, s'ofereix el tradicional estofat a les persones que han participat en la processó i en la regata.

d) Cap a les 12 hores, es retorna per via marítima a la platja de Lloret de Mar.

e) A les 19.30 hores, a la plaça de la Vila, quatre parelles d'obrers de Santa Cristina ballen el Ball de Plaça o Dansa de les Almorratxes.

El programa recalca que «aquests actes són organitzats per l'Obreria de Santa Cristina».

També és curiós comparar les salutacions dels alcaldes respectius. L'any 1979, Joan Domènech invitava a «gaudir d'aquestes diades amb la major il·lusió i amb l'esperit de contribuir al manteniment de les festes populars del nostre país». I hi afegia que «són un exponent de la nostra tradició viva que mereixen ser conservades i mostrades als forasters amb orgull. I, per això, hem de participar-hi».

L'any 2019, Jaume Dulsat, insisteix en «l'excel·lent oportunitat per fer vibrar aquest sentit popular» i fa «una crida a tots els veïns i veïnes de Lloret a participar en els actes organitzats».

Els missatges aspiren a fer de la tradició un reclam turístic, sense gaire èxit enfront de la invasió de turistes de sol i platja. I la majoria de vilatans només pensa a fer calaix i passar-hi de puntetes. Quina llàstima! Typical Lloret.