Res és el que sembla i ben sovint ens volen fer creure coses que no són. I això no ens ha de sobtar atès que vivim en la societat de l'aparença, aquesta façana que inevitablement tothom exhibeix i que gairebé sempre és suficient per ser encasellat. Els clixés porten a identificar l'altre pels signes externs significats sota el dictat dels estereotips, una pantalla que no deixa entreveure la realitat.

L'aparença es porta a l'extrem al film Les aparences enganyen, una comèdia nord-americana en la qual Jeff i Karen Gaffney són una convencional parella d'un avorrit barri residencial que es veu embolicada en una trama d'espionatge internacional. Això passarà quan descobreixin per sorpresa que els seus nous veïns, Tim i Natalie Jon, una parella de perfil burgès-conservador, són en realitat agents de la CIA. Des de l'humor i la sàtira, la pel·lícula és una crítica a aquesta forma d'establir judicis de valor sobre el món que ens envolta, partint de patrons únics i universals.

Com un fet insòlit que trenca la norma prevista, s'ha publicat que Carlota Casiraghi, neta de Grace Kelly i vuitena en la línia de successió monegasca, ha publicat un llibre de filosofia amb al seu professor, Robert Maggiori, especialista en Gramsci i Jankélévitch. És tal la perplexitat causada que la imatge d'ambdós junts anava acompanyada del peu de foto «una estranya parella». El fet és que ella, aristòcrata i personatge de paper cuixé, s'ha desfet del relat que l'etiquetava de noia superficial i frívola. Ell, fill d'immigrants italians, és escriptor crític al diari d'esquerres Libération que va fundar Sartre. La seva passió compartida pel pensament els va portar a fundar, el 2015, les Trobades Filosòfiques de Mònaco, que reuneixen els intel·lectuals més prominents en filosofia d'arreu del planeta. Toca obrir els ulls sense restriccions.