El descens de la venda de cotxes és un símptoma de la desacceleració econòmica (com si hagués estat accelerada), però també una conseqüència de les paraules de la ministra del ram sobre el dièsel. Així mateix, es multipliquen els dubtes sobre si adquirir híbrids, elèctrics o de gasolina. A tot això convé afegir-hi que per a les noves generacions l'automòbil no representa el canvi d'estatus o el salt a la llibertat que representava per a les anteriors. Totes aquestes anàlisis conviuen amb naturalitat en les tertúlies de la ràdio quan el director o la directora del programa treu l'assumpte a la llum. Un altre tema que s'esmenta poc és el del creixement increïble de la població penitenciària a causa de l'augment de les penes relacionades amb delictes de nou encuny vinculats a la conducció.

El cotxe, segons l'esmentat en el paràgraf anterior, estaria mort o en franca decadència, com algunes espècies vegetals o animals. Fals: la gent no compra perquè no disposa de líquid ni de crèdit. No estem per sol·licitar més préstecs, l'últim dels quals, per cert, aconseguit amb l'aval del Seat León del qual encara ens quedaven quatre lletres. L'automòbil, en fi, més que mort, es troba de gresca. La parranda es produeix en el mercat de segona mà, on hi ha una activitat brutal que es reflecteix en els anuncis de les cases dedicades a la compravenda. Coneixeran vostès una publicitat esgotadora que repeteix la frase «comprem el seu cotxe, comprem el seu cotxe, comprem el seu cotxe, etc.» fins a l'extenuació. Vol dir que molta gent està disposada a vendre'l per fer front a una necessitat de caràcter domèstic, i que hi ha molts compradors disposats a fer-se amb ell a baix preu després de la seva posada a punt.

El mercat de segona mà, en fi, és ara mateix el rei. No es tracta, doncs, que l'usuari dubti entre un o altre model energètic, ni que les noves generacions el detestin, ni tan sols del perill d'acabar a la presó que comporta a hores d'ara conduir, sinó que no hi ha diners. Vet aquí un símptoma de desacceleració on ja caminàvem a pas de tortuga. Fa pena veure'ls, els automòbils, tan lluents i tan prehistòrics, tan sols, en els aparadors dels concessionaris.