Mai s'havia parlat tant de Groenlàndia, almenys des de la cançó dels Zombies que està a punt de fer els quaranta anys. Trump va descobrir aquest estiu la major illa del planeta, perquè Austràlia és un continent, i es va animar a comprar-la. El president dels Estats Units intueix que el canvi climàtic també tindrà guanyadors, i és l'únic ésser humà més preocupat per la seva continuïtat en el món dels negocis que per la seva renovació a la Casa Blanca.

L'escàndol internacional davant la compravenda oblida que els Estats Units es va arrodonir mitjançant adquisicions successives. La Florida va ser comprada a Espanya, Napoleó els va vendre Louisiana i Alaska va ser pagada a Rússia. Hi ha apartaments de luxe a Manhattan que costen més que la suma d'aquestes tres incorporacions gegantines, en el rang d'uns milions d'euros. Només cinc milions per la península meridional limítrof amb Cuba, per sota del preu mitjà d'un xalet al litoral de Miami.

«No, gràcies» resumeix la resposta dels groenlandesos i dels seus administradors danesos davant l'oferta de Trump. En el seu honor, han reaccionat amb menys estridència que un polític llatí, i l'imperator nord-americà va haver d'aprendre de la discreció que va guiar els alemanys a la incorporació de Mallorca, a la qual denominen «la nostra illa» sense embuts. Per no parlar de la flegmàtica instal·lació a la Costa del Sol d'una vibrant colònia britànica, que cap patriotisme desitja recuperar.

Groenlàndia multiplica per quatre la superfície espanyola, però està habitada per menys de seixanta mil persones. A la unitat de mesura de totes les coses, equival al fet que Madrid comptés amb un miler d'habitants. La publicació de la notícia geoestratègica més important de l'estiu va ser una exclusiva del Wall Street Journal de Rupert Murdoch, que presumeix de gaudir de les oïdes de Trump en una constatació rellevant a l'hora de determinar si la polèmica li interessava a la Casa Blanca com a cortina de fum. Per als ingenus que confien en una informació gratuïta, la confirmació que el president americà volia realitzar la major inversió immobiliària de la seva carrera va comportar l'esforç conjunt de quatre redactors, a més dels serveis editorials adjacents.

Per als espanyols en edats nostàlgiques, l'ingrés de Groenlàndia a les portades reverdeix els còmics del Capitán Trueno. La seva inseparable Sigrid de Thule regnava en aquesta geografia groenlandesa, on Estats Units ja posseeix la seva base militar més septentrional. La compra peca, per tant, de redundant.