Com més creixen les empreses, menys empleats necessiten. És el cas de Telefónica, que torna a retallar llocs de treball amb una oferta de cinc mil baixes voluntàries per a majors de 53 anys. Als 53 anys, avui, s'és una criatura laboralment parlant. Les condicions, en aparença, semblen avantatjoses: 68% de la retribució bruta fins a la jubilació, assumpció per part de l'empresa de les despeses de la Seguretat Social, i manteniment de beneficis socials com l'assegurança mèdica. Si això és el que ofereixen per anar-te'n al carrer, què no donarien perquè marxessis d'aquest món? El debat de l'eutanàsia podria solucionar-se traslladant-lo al món del treball: baixes voluntàries incentivades amb el 68% de la retribució bruta i suïcidis premiats amb el doble.

L'acord inclou, de fet, alguna classe de mort, ja que prohibeix als que ho acceptin treballar en el mateix sector que abandonen. Un suïcidi professional, en suma. No convé que el talent volti solt per aquí. Això es veia venir des dels acords de Maastricht, que va conduir al sense sentit que indemnitzessin l'agricultor per arrencar oliveres o el ramader per matar vaques. Aviat, l'Estat disposarà d'un cos de desmotivadors que convidarà els nens de 7 anys (l'edat de l'ús de la raó) a signar el compromís de no formar-se en cap ofici per evitar-los la temptació de guanyar-se la vida de grans. Ja veurem a canvi de què, perquè alguna cosa haurà de fer la gent, a més d'embrutir-se amb la tele.

Tracti d'imaginar la conversa entre un jove dels que ara mateix pagarien per treballar i un home de mitjana edat al qual han pagat per deixar de fer-ho. Un pare i un fill, per exemple.

-Pare, m'ofereixen un lloc de venedor de material d'oficina, però he d'abonar 200 euros al mes.

El pare no tindria altre remei que ajudar-lo amb el que li ha quedat de la baixa incentivada. Per cert, que el sintagma «baixa incentivada» posseeix una qualitat contradictòria i perversa, com si a la venda d'un fetge li diguessin «amputació estimulada». Hi ha estímuls que haurien d'estar prohibits, però hem entrat en una zona de foscor total.