Després que Girona superés les etiquetes i sobrenoms de somorta, delicada, grisa i altres, varen néixer iniciatives molt col·laboradores del canvi. Una d'elles, el 1994, va ser la creació de Nit de Poetes; idea, novetat, organització, il·lusió i èxit, tot va ser obra d'uns comerciants del Barri Vell, encapçalats per Dolors Carbó; eren comerciants que a més d'estimar-se puntualment les seves botigues de Cort Reial i rodalies apreciaven aquells entorns, murs, escalons, arcs, com la bambalina d'una escenificació ben marcada en el rellotge de les èpoques d'una ciutat, que es mereixia més poesia. Eren gironins i gironines amb vibracions de pensament i d'acció i varen plantar-hi Nit de Poetes, que ha resultat ser d'arrel fonda i capçada ufanosa. (A l'entre parèntesi de la reflexió podríem preguntar-nos si 26 anys després el comerç i els comerciants de Girona conserven aquelles reserves de sensibilitat i civisme que honoraven la ciutat. Punt.)

La Coordinadora Nit de Poetes va tenir una successió en l'associació Amics de la Unesco de Girona. Amb el pas del temps, i per circumstàncies de l'evolució d'aquell barri, l'escenari de Nit de Poetes es va traslladar al pati de les Magnòlies, plaça de l'Hospital. Persisteix una fidelitat als orígens, que reconeix i destaca el valor de la creació poètica sense fronteres ni de geografies ni d'idiomes i edats. Els tres temps -passat, present i futur- tenen el seu corresponent espai de veu. Aquest any, el 26è de la seva edició, Nit de Poetes traspassarà la suma del centenar d'autors, de procedències diverses, que han actuat al llarg de tots aquests anys.

Començant pels «de casa» mateix, hi ha una nòmina de poetes homenatjats que va començar amb Fidel Aguilar. Ja no es podrà dir que «ningú és profeta a la seva terra», perquè la crònica és ben continuada: els poetes gironins que han rebut homenatge són, després de Fidel Aguilar, Joan Badia, Maria Castanyer, Laureà Dalmau, Miquel de Palol, Camil Geis, Rafael Masó, Joaquim Ruyra, Carles Vicens.

Nit de Poetes 2019 s'obrirà donant veu i tribuna amb magnòlies de festa a uns joves representatius que amb la seva creativitat expressada en vers ja porten un premi dels Jocs Florals escolars a la seva motxilla; són Jofre Poch, Clàudia Soriano i Marta Vega, emblemes del futur de la poesia. La veu del present serà escoltada amb els poemes de Marta Pérez, Roger Vilà, Ester Xargay i Marc Rovira. Amb la denominació de poeta de sempre serà recordada la portuguesa Sophia de Mello (1919-2014 ). La segona part de Nit de Poetes serà un homenatge a Agustina Rexach i Olivar (1910-2009 ), molt recordada i encara més estimada gironina, d'extraordinària i prolífica vocació literària, que exemplarment va començar a la plenitud de la seva maduresa.

La direcció i dramatúrgia és a càrrec de Martí Peraferrer i la tria de poemes és de Lluís Lucero; amb les seves creativitats i veteranies ja tenen el públic fidel de Nit de Poetes acostumat a escoltar, sentir i gaudir.

Nit de Poetes 2019 serà el divendres, dia 20 de setembre, al Pati de les Magnòlies, situat a la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona. És aquell recinte intimista d'una ciutat que -com totes- ha de vetllar per la consideració del silenci com un bé patrimonial. I saber-lo trencar, allà mateix, en ocasions solemnes, com aquesta. Serà fosc, i a les nou del vespre ja no es podrà llegir la llegenda del rellotge de sol del pati; recordem-la ara, com el millor pregó de Nit de Poetes: «La força de les nostres idees la mesurarà el temps».