No sé si recorden aquella novel·la de l'any 1939 de l' Agatha Christie que es titulava Deu negrets, el seu títol original era And then there were none, i que explicava les peripècies de deu convidats per uns estranys desconeguts, a l'única mansió d'una illa, on de mica a mica anaven morint tots. Potser que, veient els darrers esdeveniments, ara toqui una revisió d'aquella obra de la qual es varen vendre cent milions d'exemplars i que està considerada el llibre de misteri més venut del món i un dels deu llibres més populars de la història. D'entrada, hauríem d'actualitzar el títol, per exemple per un que digués Deu Gürtel, perquè aquesta setmana hem arribat ja a la víctima número 9 dels implicats en el cas Gürtel, aquell en què sembla que tothom del PP hi té alguna cosa a veure i el dia que es faci el judici descobrirem les misèries d'uns quants poca-soltes que es varen aprofitar fins al moll de l'os del poder polític.

Com en el llibre de la Christie, aquesta és una història que ben bé es podria convertir en un best-seller, perquè a ningú li pot passar per alt que es tracta d'un misteri a l'engròs el fet que vagin caient molts dels investigats i implicats en la història, com si una mà negra no volgués que arribessin al judici, si és que aquest es fa algun dia.

Recordem que es tracta d'un cas del 2009 i que, per tant, seria o hauria de ser natural, que, amb deu anys de procediment a les esquenes, algú pogués no arribar a seure al banc dels acusats. Per tant, seria o hauria de ser normal comptabilitzar alguna baixa, però, si més no, és estrany que no hi hagi una baixa ni dues, sinó nou, gairebé una per any de retard en el judici.

A aquest pas, els múltiples implicats no haurien d'estar amoïnats per la futura sentència, sinó per si no arriben a sentir el veredicte, perquè ja se sap que la mort no te constància dels temps judicials i no és conscient que ses senyories necessiten més d'una dècada per decidir si hi va haver manefleria o simplement els diners varen caure en mans equivocades per efecte i gràcia del destí. Agatha Christie avui encara tindria molta feina.