Girona va viure divendres una multitudinària manifestació (més de 4.000 assistents, segons algunes fonts) per exigir mesures davant la crisi (o emergència) climàtica que amenaça el planeta. Bona part dels assistents eren joves estudiants gironins que s'afegien d'aquesta manera a una reivindicació global: divendres, protestes similars es van repetir arreu del món en una nova jornada de mobilització per exigir als líders polítics mundials que adoptin mesures efectives de manera immediata per intentar revertir una situació els efectes de la qual cada cop són més evidents i dels quals els científics no paren d'alertar. Aquesta mateixa setmana, per exemple, un treball de l'ONU denunciava que el nivell del mar no deixa de pujar, i es calcula que l'any 2100 podria arribar a ser un metre superior a l'actual, amb els efectes catastròfics que això comportaria.

Si la setmana ha acabat amb protagonisme juvenil en la lluita per preservar el planeta, començava de la mateixa manera, amb tots els focus posats sobre la jove activista sueca Greta Thunberg i la seva participació en la Cimera del Clima convocada a la seu de les Nacions Unides, a Nova York, pel seu secretari general, Antonio Guterres. Una cimera en la qual Thunberg va esbroncar els mandataris per la seva inacció davant dels efectes evidents que la contaminació i l'abús dels recursos naturals estan provocant en tants i tants indrets del planeta. Però una cimera en la qual també va quedar clar que sense la implicació dels països més contaminants no hi ha res a fer, i aquests no semblen disposats a adoptar compromisos en la línia de reduir el seu impacte negatiu en l'entorn. La Xina i l'Índia, el primer i el tercer país més contaminants del món, es van comprometre a ben poca cosa, i els Estats Units, el segon, encara a menys: el seu president, Donald Trump, pretén culminar l'abandonament de l'Acord de París, i a Twitter fins i tot va arribar a criticar Thunberg.

Per això queden en segon terme les bones notícies que s'hi van conèixer, que també n'hi ha, com ara que 77 països treballen per aconseguir la neutralitat del carboni per al 2050, objectiu imprescindible si es vol contenir l'escalfament global per a finals de segle a 1,5 graus; que 12 països, incloent Espanya, faran aportacions al Fons Verd per ajudar els països en vies de desenvolupament; que 130 bancs s'han compromès a alinear el seu negoci amb els objectius de l'Acord de París; que 87 grans empreses prometen reduir emissions... Els joves manifestants de divendres a Girona i a tot el món esperen mesures de més abast.