01 de octubre de 2019
01.10.2019
Diari de Girona

conciliar veïns,turistes i comerciants

01.10.2019 | 00:20
conciliar veïns,turistes i comerciants

Arran de l'eliminació, des de la primavera, de l'aparcament d'autobusos que hi havia al voltant de La Copa i la seva nova ubicació a Fontajau/plaça d'Espanya, els petits comerços del Barri Vell que orienten la seva activitat al turisme, han notat un fort retrocés en els seus ingressos, alguns establiments parlen de fins a un 40% de davallada de calaix.
Per aquest motiu, 280 botiguers d'aquesta zona han fet saber el seu malestar a l'Ajuntament, per una situació que ja ha provocat alguns acomiadaments. Aquests petits comerciants estan molt dolguts amb la Marta Madrenas i els seus regidors, perquè ha pres unes mesures dràstiques sense consultar-les amb el sector i pel menyspreu d'algun membre de l'equip de govern, que els ha menystingut dient que 280 comerços representen un petit percentatge enfront dels més de 7.000 que té registrats el municipi.
Algun botiguer ha anat més enllà i ha dit que l'alcaldessa ha actuat precipitadament, pressionada per alguns plantejaments de la CUP (ara sota el paraigua de Guanyem Girona) i les seves diferents marques, que ja fa temps que estan fent campanya contra el turisme o més concretament contra un determinat tipus de turisme.
Quan a finals del segle XX el nadalisme va optar perquè Girona fos una ciutat de serveis lliurada a la cultura i els espectacles, bandejant la tradició industrial forjada a finals del segle XIX i començaments del XX, va enfocar molt la ciutat cap al turisme, sobretot en el centre històric, i condemnar els joves amb estudis poc menys que a l'emigració (encara que sigui a Barcelona) atès que Girona no genera llocs de treball qualificats suficients.
Aquest estiu, un servidor ha viatjat, a través de bones lectures, per la Ruta de la Seda. He xalat viatjant a peu, en bici, en busos i en trens per l'Àsia Central. Us recomano Sovietistan, de l'escriptora noruega Erika Fatland, un llibre que a través de les repúbliques de l'Àsia Central ens fa viatjar en el temps, des de Genghis Khan fins Stalin. Des del sofà del meu estudi, he anat a la mítica Samarcanda, visitat el mar d'Aral, travessat els Urals i el Caucas, m'he perdut pel desert de Gobi..., una autèntica passada.
Mentre tot això passava, molt a prop del meu estudi, enmig de la fantàstica Girona, molts veïns meus, comerciants del centre històric, es lamentaven de la manca de turistes des del trasllat dels autobussos a Fontajau. Moltes d'aquelles riuades de visitants que venien de la costa i jubilats, nacionals i francesos, que vèiem al Barri Vell han canviat la seva ruta atès que no estan disposats a caminar gairebé tres quilòmetres (una hora entre anar i tornar) per tot just arribar als llocs que els interessa visitar de la nostra ciutat.
Una altra amenaça que sobrevola Girona i la seva costa són els plans de Ryanair de tancar la seva base de l'aeroport de Riudellots a partir del 8 de gener.
Personalment, quan vaig llegir que l'Ajuntament eliminava l'aparcament de La Copa per als autobusos, ja vaig trobar que la mesura era excessiva. És veritat que cal racionalitzar el turisme i que aquestes riuades sobtades de turistes que envaeixen el Barri Vell s'han de regular salvaguardant la tranquil·litat dels veïns que hi viuen tot l'any, però s'ha de parlar i trobar polítiques que conciliïn els interessos de tots els sectors afectats. Que els autobusos s'aparquin a Fontajau, però que tinguin una zona de càrrega i descàrrega del passatge, amb temps limitat, a La Copa o al voltant de la plaça Catalunya, no sembla que sigui una proposta forassenyada. Acostar la gent des d'on paren els autocars fins al centre amb algun mitjà de transport facilitat per l'Ajuntament, tampoc sembla que hauria de ser una empresa gaire difícil.
Com a veí del Barri Vell de tota la vida, he de dir que a l'època del nadalisme ens varen fer marxar de la Força amb l'excua que s'havien de fer nous habitatges que fossin atractius per a parelles joves. Ara que tenim el nostre estudi en el carrer Calderers, no parem de rebre ofertes de grups immobiliaris que ens el volen comprar per fer-hi apartaments turístics.
Aquest boom del turisme, que tantes vegades hem criticat, ha produït una alça de preus que ha foragitat del barri vells llogaters de tota la vida i fins i tot joves estudiants que s'hi havien instal·lat últimament.
Darrrament, Diari de Girona s'ha fet ressò del malestar creixent que hi ha en el sector comercial del Barri Vell, que demana mesures urgents a l'Ajuntament per tal de revertir la situació. Cal atendre aquestes demandes des de l'administració local, alhora que també cal tenir en compte els interessos dels veïns i, malgrat ser conscients que som en una economia de mercat, s'ha d'afavorir des dels poders públics la diversificació de negocis, no pot ser que la gran majoria de locals que s'obrin al Barri Vell siguin bars i restaurants. Cal que els pisos i locals comercials tinguin uns preus raonables que permetin l'existència de petits tallers com el d'Angèlica, carnisseries com la d'en Miquel Vilà, artesans com en Ramon Boix, la Natàlia i en Narcís Batlle, i en Joan Nierga, botigues de queviures com L'Estuca, copisteries com la de la Glòria i pastisseries com el Forn Montserrat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook