04 de octubre de 2019
04.10.2019
Diari de Girona

EL DIA DEL TURISME GIRONÍ AL CASTELL DE BIART

04.10.2019 | 00:41
EL DIA DEL TURISME GIRONÍ AL CASTELL DE BIART

Organitzada per la Federació d'Hostaleria de les Comarques Gironines que presideix l'Antoni Escudero, un any més i ja en van setze, el passat dilluns va tenir lloc en el marc del castell de Biart, al municipi de Masarac (Alt Empordà), la gran festa anual del turisme gironí –més exacte seria dir de l'hostaleria gironina. Es tracta de la celebració de la 16a edició del Dia Mundial del Turisme, que és l'oportunitat perquè cada any es retrobin al castell de l'acollidora vila alt-empordanesa uns quatre-cents industrials representants de tots els gremis relacionats amb el sector turístic convidats a l'esdeveniment pel president de l'entitat. A part de les variades exquisideses gastronòmiques amb què l'amfitrió va obsequiar els seus convidats, una vegada més, el plat fort del menú de la festa va ser, sens dubte, el seu discurs. Després de les protocol·làries i intranscendents intervencions dels diferents polítics, com sempre prenyades de l'habitual triomfalisme, totes de manual i vàcues de qualsevol interès, va arribar el, per tothom esperat, discurs del president.
I a fe meva que no va decebre a ningú. Previ un respectuós i emotiu homenatge a l'hoteler de la bella escola, l'inoblidable Lluís Fernández, recentment traspassat, davant la nombrosa representació d'hostalers, restauradors, proveïdors, prestadors de serveis i una inacabable tirallonga d'autoritats de tots els estaments i nivells, Escudero va anar desgranant un darrere l'altre, i sense cap mena de pal·liatius, els més greus problemes que actualment pateix el sector, que no són pocs, junt amb una acurada i precisa anàlisi del que ha estat la recentment finalitzada temporada estiuenca des del punt de vista dels sectors hoteler, de càmpings, restaurants i d'altres tipus de negocis relacionats amb el turisme.
Amb tot, aquesta vegada Escudero es va comportar d'una manera molt menys vehement respecte d'anys anteriors i va deixar de banda les seves habituals, i justificades, crítiques a l'administració autonòmica, i, realista com sempre i tocant de peus a terra, incidí en la seva intervenció en dos temes clau –ambdós greus, segons Escudero– que viu l'actual moment turístic gironí: la fallida del tour operador britànic –que ha resultat ser un gegant de peus de fang–, Thomas Cook, que si bé és cert que les zones més perjudicades pel desastre han estat les Illes Canàries i ses Balears, no ho és menys que també ha esquitxat alguns hotelers de les contrades gironines. L'altre tema que va merèixer especial atenció per part d'Escudero va ser la decisió de la companyia Ryanair de deixar de considerar l'aeroport de Vilobí d'Onyar com a base estratègica dels seus avions en aquesta zona –encara que hi continuarà operant, però d'una manera més limitada. Tampoc hi va faltar una forta estirada d'orelles al Govern central per la seva manca de sensibilitat envers Girona en no considerar, o posar-hi sèries dificultats, dotar l'aeroport de Vilobí d'un baixador de l'AVE que òbviament és absolutament necessari ateses les necessitats de les indústries del territori i que sembla ser que no ho entenen o no ho volen entendre, allà a la Meseta. I, per acabar, una vegada més, va insistir en la necessitat d'endurir el Codi Penal en aquells delictes que la justícia considera menors i que permet que els delinqüents entrin per una porta als jutjats i en surtin al cap de poc per una altra, tot rient-se de les seves víctimes.
En resum, amb el regal per part del temps d'un dia esplèndid, un any més la gent del turisme gironí va celebrar la seva diada festiva de germanor i, almenys per unes hores, va poder oblidar tots els problemes que pateix el sector.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook