06 de octubre de 2019
06.10.2019
Diari de Girona

Desobediència civil imperfecta

06.10.2019 | 06:00
Desobediència civil imperfecta

La desobediència civil és l'acte de no acatar una norma imposada i obligada. Té com a tret característic una execució de forma conscient, pública, pacífica i no violenta, mantenint una actitud de protesta contra l'autoritat per tal de rectificar els errors que aquesta hagi comès. Tot això, és clar, sota el bon judici dels qui l'encoratgen. Entre els herois d'aquesta desobediència civil s'inclouen personatges de la talla de Martin Luther King o Mahatma Gandhi.
El terme, en boca dels independentistes, que aquesta setmana s'han fet gàrgares amb ell, els queda gran, fals i imposat. Per a aquests líders per als quals fer desobediència civil era jugar-se la vida, que Quim Torra posi o tregui uns llacets del balcó de la Generalitat hauria de semblar una broma.
Però aquesta actitud de Torra, que la desobediència civil la facin altres (com va assegurar Meritxell Budó), i no el Govern, és el de menys, tenint en compte que van enviar la gent a votar un referèndum il·legal i els demana a altres que «apretin». Després de la sentència, Pilar Rahola avisa que la població estigui preparada amb queviures per passar diversos dies al carrer. No m'imagino Pilar Rahola o Laura Borràs, amb els seus vestits cars i les seves bosses Armani, menjant entrepans en cadiretes plegables sobre Balmes. Jordi Sànchez exigeix ??des de la presó que no es paguin impostos a la hisenda espanyola. ANC reclama fer boicot a les empreses que no estiguin amb el procés, per arruïnar-les. Sempre és una cosa que han de fer els altres. Delegar i enviar la gent a ruïna, aquesta és la desobediència civil que proposen.
La desobediència civil (la legítima) té com a base la llibertat. Una cosa que als independentistes se'ls escapa de les mans. Prova rotunda és el que ha passat aquesta setmana amb els mitjans que cobrien la celebració de l'1 d'octubre, emissions que van voler boicotejar a qualsevol preu. D'aquestes proves, els que vivim a Catalunya, ja hi estem acostumats. Quina millor demostració que un moviment no respecta la llibertat és cridar a un referèndum il·legal i amb la decisió d'una minoria violentar la voluntat de la resta proclamant una república d'escaiola?
Pel que fa a aquesta part de la definició de la desobediència civil que diu «no violenta», aquest tret sembla a punt de creuar una línia vermella, després que la Guàrdia Civil trobés explosius en mans dels CDRs. Dubtes que es copien al «bon judici dels qui l'encoratgen», una cosa, el bon judici, que l'independentisme ha perdut fa temps.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit