09 de octubre de 2019
09.10.2019
Diari de Girona

GREU DISCRIMINACIÓ DEL GOVERN DE MADRID AL TURISME CATALÀ

09.10.2019 | 06:00
GREU DISCRIMINACIÓ DEL GOVERN DE MADRID AL TURISME CATALÀ

La fallida del touroperador britànic Thomas Cook ha constituït un vertader i terrorífic tsunami no només de l'hostaleria catalana sinó també de la industria turística de tot l'estat espanyol. En aquesta ocasió, cal reconèixer que és ben cert que el Govern de Madrid ha reaccionat amb rapidesa, però, com gairebé sempre, ho ha fet malament, atès que les mesures proposades per la ministra de Turisme de reduir les taxes aeroportuàries, a falta de més concreció, afectaran només a Balears i Canàries. Davant tan greu i flagrant discriminació envers el sector turístic català i d'altres llocs, les patronals hoteleres Confecat, Aehcos i Hosbec no han trigat a expressar el seu punt de vista mitjançant un enèrgic comunicat comú, en el qual reclamaven per Catalunya i altres zones un tracte igual i equitatiu al que reben Canàries i Balears, tenint en compte que el desastre Cook els ha afectat de forma similar. A falta de conèixer amb detall les tretze mesures proposades al Pla de la Ministra, en nom de totes les patronals del sector, el president de Confecat, Santiago García-Nieto, ha recordat que «les zones turístiques del litoral de Catalunya han resultat també greument afectades per la fallida del touroperador, amb unes conseqüències que –si no s'hagués actuat de forma ràpida, rigorosa i contundent– perjudicaran a curt i mitjà termini la indústria turística de Catalunya, tant en l'àmbit comercial com, de forma correlacionada, en l'àmbit laboral». El president dels hotelers de Catalu­nya ha afegit que «confio que en el desenvolupament final del Pla de la Ministra es corregiran aquestes diferències de criteri i totes les zones afectades per aquesta situació, com Catalunya, amb tots els seus aeroports, quedaran igualment emparades per la totalitat de les mesures proposades pel Govern de l'Estat».
Segons la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, que és la responsable del sector turístic del Govern de la Generalitat, en manifestacions a l'Agència Catalana de Noticies (ACN), xifra en, almenys, 10 milions d'euros l'impacte econòmic que patirà la indústria turística catalana a causa de la fallida del gegantesc operador turístic britànic, que fins ara mantenia acords de col·laboració amb desenes d'hotels de la Costa Brava i la Costa Daurada. I cal tenir en compte que aquestes estimacions són provisionals, i no es descarta, com molt em temo, que la xifra final sigui molt superior. D'altra banda, si tenim en compte que Thomas Cook pagava als hotelers espanyols a noranta dies i que l'últim pagament que va abonar als hotels catalans va ser a primers de juny, això equival a dir que els mesos de juny, juliol, agost i setembre no han estat, ni seran, liquidats. Tal situació constitueix una vertadera catàstrofe econòmica per als hotelers afectats.
No ho veu així el president de la Diputació i del Patronat Provincial de Turisme, Miquel Noguer, que en la seva intervenció en el Dia Mundial del Turisme recentment celebrat a Masarac va considerar «que l'impacte que la fallida de Thomas Cook han tingut en el sector hoteler gironí ha estat pràcticament nul atès que el fiasco s'ha produït a principis d'octubre quan la temporada estava pràcticament liquidada» (sic). Això sí, en el seu habitual to triomfalista va remarcar que durant els mesos de juliol i agost hi ha hagut un increment de l'1,7% en el nombre de visitants i un 5% en les pernoctacions. Una temporada plena d'èxits, segons el senyor Noguer. Déu meu! Què haurem fet els gironins per tenir gent tan incompetent al front del les dues més importants institucions públiques relacionades amb el turisme?
Diuen els adversaris polítics dels socialistes que aquests només l'encerten quan rectifiquen. Esperem que en aquest assumpte l'encertin.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook