Escric des de Nova York, una ciutat que viu intensament la decisió del partit Demòcrata, dominant a la cambra baixa, d'iniciar el procés d'impeachment o destitució del president Donald Trump, al marge de les seves possibilitats reals d'èxit en un Senat dominat pels Republicans. Un individu emprenedor ha muntat una paradeta a Washington Square, on sota una banderola d'«Impeach Trump» ven xapes i imants demanant la destitució del president i combinant així sentit de l'oportunitat amb opció política i capitalisme cru.

Els Demòcrates han fet pinya al voltant de la decisió de la seva líder, Nancy Pelosi, d'anar endavant amb el procediment quan ha saltat l'escàndol d'Ucraïna i ha tingut la pistola fumejant a la mà. Per aprovar la destitució n'hi ha prou amb 218 vots i ja avui 224 congressistes estan a favor de l'impeachment (tots Demòcrates), 12 tenen dubtes (també Demòcrates), 143 estan en contra (tots Republicans) i uns altres 55 encara no s'han definit (tots també Republicans). Però encara hi ha notícies pitjors per a Trump: segons una enquesta de USA Today, 45% dels americans avalen la seva destitució enfront del 38%, una xifra que puja amb cada dia que passa, i la seva popularitat ha baixat del 43% al 41%, fins i tot en estats que va guanyar el 2016 com Iowa, Michigan, Arizona, Ohio i Wisconsin. El tema divideix la societat americana en dues meitats, amb els Demòcrates partidaris d'anar endavant mentre que els Republicans pensen amb Trump que això és una caça de bruixes que recorda el pitjor període del McCartisme. La polarització política i social mai ha estat tan gran als Estats Units.

L'espurna que ha decidit Pelosi a iniciar el procediment han estat les revelacions d'un delator (whistleblower) que pel que sembla podria ser un agent de la CIA destacat a la Casa Blanca. El seu nom no ha estat fet públic per irritació del president, que voldria menjar-se'l cru. Segons ha revelat, en una conversa telefònica del passat mes de juliol Trump hauria demanat al president Zelenski d'Ucraïna que investigués les activitats d'un fill de Joe Biden (diplomàtics americans van redactar una declaració que l'hauria compromès públicament a això) i després hauria encarregat del seguiment del tema el seu advocat Rudy Giuliani i el fiscal general William Barr, que queda així als peus dels cavalls en ser utilitzat en una bruta maniobra per perjudicar un rival electoral. I el mateix acaba de demanar públicament a la Xina, en una arrencada de xuleria. No content amb això, Trump ha intentat involucrar el primer ministre del Canadà, Scott Morrison, per desprestigiar el fiscal especial Robert Mueller, que va investigar (sense trobar proves) una possible col·lusió de Moscou amb l'equip de Trump per perjudicar Hillary Clinton en les passades eleccions. I per si fos poc entren també en escena Itàlia i un professor maltès, Joseph Midsuf, que pel que sembla sap molt i que ha desaparegut... Aquest embolic no ha fet més que començar. Cordeu-vos els cinturons.

Trump ha negat la major però el seu comportament revela molts nervis, tants que ha retuitejat un correu que diu que el país viu un clima de guerra civil (!), un tema favorit de la dreta més recalcitrant, mentre insinua que el delator és un espia que mereix la pena de mort, i li diu «escòria» i acusa de traïció al congressista Adam Schiff que dirigeix ??el Comitè d'Intel·ligència de la Cambra de Representants que coordina la feina dels altres comitès que també investiguen. També ha anomenat «deshonestos» i «corruptes» als Demòcrates que demanen la seva destitució. La Cambra ha citat per declarar a Giuliani i Mike Pompeo, que va estar present durant la conversa telefònica amb Zelenski. Li volen preguntar el que el seu departament sabia d'aquesta diplomàcia paral·lela amb Ucraïna i les raons per les quals primer es va bloquejar i després es va desbloquejar una ajuda militar de 391 milions de dòlars a aquest país. Kurt Volker, el primer a declarar, ja ha dit que als diplomàtics els semblava «una bogeria» vincular aquest assumpte amb la campanya electoral del president. La Cambra amenaça ara amb citar la Casa Blanca si no li dona tota la informació que posseeix sobre la conversa Trump-Zelenski, guardada en un arxiu especialment secret perquè ja devien pensar que feien alguna cosa tèrbola...

En la investigació oberta pot succeir com amb les cireres, que estirant-ne una se n'arrosseguen altres perquè són moltes les coses «originals» que fa aquest president que sembla considerar-se per sobre de la llei. L'atmosfera a Nova York és expectant i tensa encara que no calgui confondre-la amb el que pensa l'Amèrica profunda... que és molt, molt profunda. Però quan el riu sona és perquè hi ha aigua i de fet el líder de la majoria Republicana al Senat, Mitch McConnell, ja ha dit que no veu manera d'aturar el judici a Trump al Senat si la Cambra de Representants vota l'impeachment.

Nova York gaudeix aquests dies d'una tardor suau però a Montana acaba de caure un metre de neu. Potser sigui una al·legoria del que pot passar. Perquè si no passa, l'opinió dominant a Nova York és que malgrat tot Trump tindrà moltes possibilitats de ser reelegit perquè la seva base Republicana encara es manté molt ferma. Almenys per ara. Però encara falta molt per a les eleccions i moltes coses passaran d'aquí a llavors. Mentrestant, la prestigiosa jutgessa del Tribunal Suprem Ruth Bader Ginsburg ha caracteritzat com «una aberració» el moment que viu la política nord-americana.