El monarca d'aquell país llu­nyà i la seva dona, la Reina, van rebre cinc-centes persones pertanyents al gremi de les arts i les lletres. Cap a la meitat del besamans, sa majestat va notar que la mà dreta se li enfonsava progressivament en la dels convidats, com si cada vegada les tinguessin més grans. Aviat va comprendre, però, que, per contra, era ell qui cada vegada la tenia més petita. Se li reduïa de forma gairebé imperceptible al contacte amb la dels súbdits. El mateix li va passar a la seva esposa, els dits de la qual es van anar retraient i aprimant en proporció a l'empetitiment de la seva palma. Acabada la cerimònia, amb prou feines els quedava un monyó amb cinc diminuts apèndixs en els quals costava distingir les ungles i que van ocultar hàbilment sota les generoses mànigues dels seus vestits. Pel que sembla, els membres de les arts i les lletres havien anat sostraient els sobirans, a poc a poc, aquesta part del cos. Ara tots tenien la seva mà dreta un o dos mil·límetres més gran que l'esquerra. S'havien contagiat, doncs, del virus d'aquella antiga monarquia, adquirit inconscientment en el transcurs de l'audiència palatina.

El protètic major del regne va fabricar per als monarques unes mans mecàniques, recobertes de làtex que, a més de mostrar un aspecte idèntic al de les de veritat, es van mostrar resistents a les estretors constants a les quals estaven sotmeses per raons del protocol. Ningú, per tant, va percebre res, però les obres dels creadors, lluny de millorar després de la celebració, es van fer més previsibles i submises a les convencions establertes. Havien perdut, en fi, la rebel·lia inherent a la condició que se li exigeix ??a l'art. Com a conseqüència d'això, el públic va anar deixant de llegir els llibres dels seus escriptors i d'acudir a les exposicions dels seus pintors i escultors. Tot passava de manera assossegada, lenta, gradual, el que impedia reflexionar sobre un fet que, tot i que passava davant els ulls de la població, resultava invisible per la seva morositat.

Lliures a la fi de les crítiques, i davant d'una població sense capacitat d'anàlisi, els monarques van regnar durant generacions de manera autoritària.