Hi va haver un temps en què la realitat imitava l'art. Ara imita la tele. Repassin, si no, els esdeveniments polítics de l'últim any i comprovaran la semblança que mantenen amb Sálvame o amb el programa dels famosos abandonats en una illa, fins i tot amb Gran Hermano. Ens referim, per descomptat a la substància, al fons, a la manera com els espanyols ens hem atacat després de les eleccions. Parlem així mateix del fracàs en la formació del Govern i de les pautes verbals de la campanya en la qual ens trobem immersos. També, per descomptat, de l'espectacle relacionat amb Franco i la seva exhumació, on cadascú ha jugat un paper diferent, però tots copiats d'Aquí no hay quien viva o de La que se avecina. Les discussions arribaven de vegades a la tensió teatral dels actors de La Sexta Noche, que va començar generant adrenalina ideològica i que ara provoca tedi, quan no una sinistra riallada.

Per això mateix Abascal, que amb prou feines accepta entrevistes de caràcter polític, va passar per El Hormiguero: perquè va intuir que la realitat ha adquirit ja el format dels programes d'entreteniment de la tele. Hi va haver un temps en què l'existència imitava La Clave, aquell programa mític de José Luis Balbín en què els assumptes seriosos es tractaven rigorosament. Però la vida, que transcorre de forma paral·lela als avatars televisius, ha evolucionat cap a formes d'infantilització característiques de les sobretaules familiars dels diumenges, on l'avi fa jocs malabars amb les mandarines de les postres per a gust dels nets.

Pablo Casado va ser dels primers a adonar-se que calia rebaixar el to. No es va posar graciós, perquè no està en la seva condició, però s'expressa ja amb l'amabilitat desinhibida del presentador d'un concurs qualsevol de la tele. Li ha deixat l'agressivitat a Rivera, que encara no s'ha adonat del model imperant. El cas és que creiem estar en la realitat quan continuem a la tele fins i tot després d'haver-la apagat. Vivim dins d'ella per ser exactes. I en aquest món es valora molt la vis còmica, d'aquí l'èxit del monjo que dirigeix ??la basílica pontifícia (què significarà pontifícia?) del Valle de los Caídos. A veure si l'entrevista Pablo Motos.