23 de octubre de 2019
23.10.2019
Diari de Girona

La fragilitat de les coses

23.10.2019 | 00:14
La fragilitat de les coses

La fragilitat de l'economia. Només amb uns quants dies d'incidents, de violència o problemes socials, podem trobar un panorama d'incertesa important. Quan la política esdevé una trinxera, on una part de la població amaga la seva opinió, i les discrepàncies arriben fins a un extrem. En aquest terreny perillós, una de les nostres fonts de riquesa, el turisme, queda molt tocat.

En política, la negociació i el pacte són bàsics. Però difícilment els fets consumats o els actes de pressió d'una part de la societat poden dur acords duradors, perquè aquests depenen de la voluntat de les parts, i si els protagonistes es consideren lluitadors, cercaran la derrota del rival. I per què una part de l'opinió pública compra la idea del combat? La crisi econòmica, amb les reformes que no hem fet, hi ha influït. I la creença que per superar una situació econòmica negativa has de vendre una sortida improbable, i presentar-la com una fita propera i sense conseqüències, excepte la millora de la vida de tots els ciutadans.

I per què, mentre alguns reclamaven la seva utopia, no s'ha endegat la modernització de l'administració, seguint exemples de països diversos, vegin les reformes realitzades a Dinamarca, a Itàlia, a la mateixa Grècia, si m'apuren, per posar l'exemple d'un país rescatat per la comunitat internacional? Ni tan sols s'ha intentat. En aquest panorama difícil, les xarxes socials són el terreny abonat de les consignes. Les xarxes són joves, i força gent no sap desxifrar-ne els elements reals, i el control de pensament i propagandístic que hi trobem. A les xarxes, a on tu agregues les persones, entitats i grups que t'agraden, el cibernauta es fa un món a mida on mai dubtarà de res. I al contrari, trobem nombrosos exemples de teories conspiranoiques que semblen possibles, quan són especulacions, o contes destinats a públic adult. En aquest espai ampli que tu has reduït i fet petit, tot és com voldries que fos. Així, les xarxes són el món on la diversitat d'opinions de la política, l'esport o qualsevol activitat desapareix. És un lloc falsament perfecte que té força de Huxley, i poc de la societat oberta defensada per filòsofs i pensadors, com Hayek, per citar-ne un. Avui la pluralitat passa per aturar-se a pensar, a raonar, sortir de les modes. I recuperar la diversitat de visions i opinions. Passa per entendre les conseqüències del teus actes, respecte a tu mateix i a la societat a la qual pertanys.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook