Les Fires de Sant Narcís que van començar divendres a Girona amb el pregó de l'arquitecta Assumpció Puig no tenen aquest any concerts a La Copa, ni barraques, ni correfoc, entre altres actes que han estat suspesos com a mesura de prevenció. Els violents disturbis que es van produir la setmana passada a la ciutat en ocasió de les mobilitzacions de protesta contra la sentència del Tribunal Suprem que condemna a presó els líders del procés han portat la Policia Municipal i els Mossos d'Esquadra a recomanar a l'Ajuntament que evités les aglomeracions que s'acostumaven a produir en horari nocturn al passeig de La Copa, pel risc que al seu entendre impliquen. I l'Ajuntament, després d'una reunió amb les entitats que preveien muntar barraca a La Copa, i d'una altra amb la resta de grups municipals, va anunciar que, per primera vegada des que va néixer el model de les barraques de Fires (fa molts anys, primer sota el viaducte del tren abans de traslladar-se a La Copa), aquest any no n'hi hauria. Una decisió que, segons critiquen responsables d'aquelles entitats i d'aquests grups municipals, l'equip de govern ja havia adoptat abans de les reunions esmentades. I que suposa un autèntic fracàs per a la ciutat de Girona, a més de generar insatisfacció entre els milers de persones que cada any gaudien d'aquesta proposta d'oci (el model de la qual fa anys que qüestionen, d'altra banda, algunes de les forces i entitats que ara el reivindiquen) i un gravíssim perjudici econòmic a les entitats que s'han quedat sense la barraca amb la qual comptaven aconseguir uns ingressos importants, i que ara es trobaran amb notables dificultats.

Es pot argumentar contra la decisió que l'última setmana ha estat molt més tranquil·la que l'anterior, i que si bé les mobilitzacions de protesta han continuat ho han fet de manera absolutament pacífica i sense que s'hagi produït cap incident violent. Però també és cert que davant d'una aglomeració de milers de persones en un espai reduït, com passa a les barraques de Fires, qualsevol petita guspira pot provocar una situació imprevisible de conseqüències gravíssimes, i és en aquest sentit que s'han de valorar les recomanacions de les forces de seguretat apostant per la supressió d'aquesta mena de propostes.

En tot cas, l'eliminació dels concerts i les barraques de La Copa durant les Fires de Girona (i de la resta d'actes suspesos, és clar) és una conseqüència més (menor, si es vol, però perjudicial per a la ciutadania) de la situació de bloqueig polític en què es troben les relacions entre els governs d'Espanya i de Catalunya. A la manca de voluntat de diàleg que es manifesta d'una banda, a l'altra s'hi respon amb un comportament més propi d'activista que de responsable polític, i així es fa difícil pensar en una possible solució que rebaixi la tensió, afavoreixi la recerca d'acords, i permeti recuperar la normalitat als carrers i a les institucions.