Ara també a les universitats

Francesc Buixeda Cabré Santa Pau

La denúncia de professors i alumnes ha descobert que els rectorats universitaris de Catalunya afavoreixen l'alumnat que vulgui abstenir-se d'assistir a classe, d'acudir a manifestacions. Igual situació es produeix a alguns dels instituts, que els professors els donen lliure, amb l'obligació d'anar a la manifestació.

Fins a on hem arribat? Ni amb l'ensenyament, han acordat que al final del curs es pugui fer una valoració, per compensar la no assistència a classe. Com és lògic, els alumnes que van normalment a classe estan reclamant aquest greuge comparatiu.

Aquestes irregularitats es promouen per l'obtenció o no de subvencions per part de la Generalitat, igual passa amb TV3 i emissores de ràdio públiques. Llavors queda claríssim que l'ensenyament també és adoctrinat en tots els seus àmbits, com els mitjans de comunicació.

La insuportable situació de Catalunya, on hem pogut veure i suportar manifestacions violentes, vagues i sabotatges diaris als serveis públics, tot promogut pel Govern de la Generalitat, que amb el seu posicionament a favor de l'enrenou, provocat segons manifesten per la sentència del TS de 14 d'octubre. Dubten de l'actuació dels Mossos d'Esquadra, la nostra policia, perquè no han actuat tal com cal, «el mundo al revés».

Govern independentista de Catalunya, voleu negociar amb l'Estat?, i espereu la seva predisposició?, aprovant propostes de resolució en contra de la monarquia i poder gaudir del dret a decidir, referèndum, etc., creieu que ho aconseguireu? Perdoneu, sou polítics amb una altura de mires molt baixa, si no gireu el full de ruta, ens porteu a una crisi institucional, i amb la recessió econòmica que s'apropa, un futur negre.

La Generalitat i el futur de l'aigua

Màrius Viella La Bisbal d'Empordà

Benvolguts: en cap moment poso en dubte l'interès i la preocupació per part vostre sobre el tema de l'aigua, però em preocupa que no parlem el mateix llenguatge, quan no veig un interès per evitar els problemes que de ben segur que hi seran a curt termini, problemes d'abastament i de qualitat que en aquests moments se solucionen mitjançant les aigües dels diferents manantials com Font Vella i d'altres; però és una solució que no és recomanable perquè resulta ruïnosa per al consumidor que també ha de pagar el mínim, que no pot consumir, que passa pel comptador.

Els embassaments i les rescloses als rius i rieres han de servir per protegir les deus i aqüífers subterranis, la qualitat i la ­quantitat. A mi se'm remou ­l'estómac quan com ara ahir i avui,­ (23-X-2019), i altres dies que plou fins omplir el Daró, i quan arriba el mes de març o abril ja està sec i s'ha de córrer a fer noves prospeccions aigües avall fins prop del Ter per poder garantir amb aigua que no es pot consumir, en una gran part del Baix Empordà.

Si la construcció de preses per embassaments o pantans és difícil pel seu cost econòmic, es poden fer diferents rescloses d'altures considerables que s'alimentin entre elles, però s'ha de procurar que els rius i rieres mantinguin aigua com més temps millor; no podem confiar el futur de l'aigua a sistemes ruïnosos com les plantes «dessaladores», que és on molts hi veuen els seus camps i vinyes, encara que l'administració digui que no són rendibles.

La natura fa el seu curs, que en certa manera els humans en som culpables o protagonistes, però com que no podem recular per corregir allò que s'ha fet malament, hem de procurar que les futures generacions no ens puguin titllar d'irresponsables en el tema de l'aigua. No té sentit deixar que es perdi l'aigua al mar quan no ens costa diners en ­producció perquè el clima la regala, només hem de ser intel·ligents per administrar-la, com tot allò que ens envolta. És més costós produir el pa que també depèn de l'aigua, però al consumidor li resulta més barat que l'aigua.

Visca la Guàrdia Civil!

Mateu Frigoler Teixidor Canet d'Adri

Aquest va ésser el meu crit en sortir de l'Ajuntament de Canet d'Adri davant d'un mosso d'esquadra. El motiu, provocat per la indignació de la passivitat que tenen aquets servidors de l'ordre davant els robatoris que estem patint des de fa molt temps al poble. Una parella totalment identificada a l'estil dels americans Bonnie and Clyde es dedica amb total impunitat, des de fa molt temps, a robar-nos tot el que poden. Han estat retinguts en una ocasió pels pagesos, s'ha avisat als Mossos, els han indentificat, han pres nota de la matrícula de la seva furgoneta i els han deixat marxar tranquil·lament! A reveure, fins a la propera! A casa em varen forçar la porta del garatge i es van emportar una moto acabada de restaurar (4.500 euros), record molt entranyable de la família. No la veuré més! Quan a l'Ajuntament li vaig dir al mosso que amb totes les dades dels lladres, amb la Guàrdia Civil, ja tornaria a tenir tot el robat, també incloc una esbrossadora Stihl valorada amb 850 euros, la seva resposta va ésser: «Eren altres temps». Sí senyor agent, té molta raó, eren uns temps en que la Guàrdia Civil obria una investigació, es recuperava el material robat, es detenia els lladres i sobretot els seus compradors.

Per tot el que acabo d'escriure, que ningú s'escandalitzi amb el títol, que penso cridar molt fort a tot arreu. El nostre estimat Pujolet va fer treure competències a la Guàrdia Civil per por que aquests, amb els excel·lents profesionals que tenen, algun dia a ell, també li haurien descobert els seus escàndols.