Manca de senyalització

Eulàlia Rodríguez Pitarque Torroella de Montgrí

En dies que plou i quan es fa fosc al vespre tan d'hora, com ara que hem canviat les agulles del rellotge, costa de veure les línies pintades dels carrils en algunes carreteres, perquè estan despintades. La poca il·luminació en alguns llocs afegeix encara més dificultat a l'hora de conduir. Per exemple, el camí de Tor­roella de Montgrí a Girona, anant per Verges i travessant Medinyà, és una carretera que té trams que haurien de ser revisats pel que fa tant a les línies com a la il·luminació.

Per la resta hi ha també zones que, en ploure molt, sempre queden inundades i hi ha poca senyalització expressa per a aquests casos. Aquests dies de fortes pluges i inundacions que acabem de viure he vist en el meu camí diari cap a Castelló d'Empúries cotxes que han sortit de la carretera per manca de cap senyal que els pugui guiar i evitar de fer-los així caure dins les cunetes amb el perill que la cosa implica. Fora massa de demanar que hi hagués uns se­nyals en forma de pals a les zones més fàcilment inundables o indicadors de les cunetes que marquessin la carretera tal com es fa als llocs on neva?

Dinar a l'autopista tornant de Barcelona

Carles Mallart girona

Normalment per anar i tornar de Barcelona sempre agafo l'Avant, és còmode i a un preu equilibrat, però fa pocs dies vaig agafar el cotxe i en tornar només sortir de Barcelona, em va agafar una tempesta i allà a la primera estació de servei després de la fàbrica de ciment em vaig parar a dinar. Sempre he tingut una mala impressió dels preus dels productes de tota mena de les estacions de servei de l'autopista. Em porten una petita ­carta amb el menú, això sí, limitada per triar dos primers i dos segons, postres, pa i beguda, al preu de 10,50 euros, vaig pensar ves a saber què et donaran, però ja estava assegut, a fora plovia molt fort, llamps i trons, trio el dinar i, oh sorpresa, excel·lent, pèsols ofegats, conill cuixa amb acompanyament, bon postre, aigua, pa, més cafè, total 12 ­euros. Dino i seguia diluviant, vaig fer temps, parlo amb els cambrers, de com anava tot, sempre t'assabentes de coses que d'altra forma et seria impossible, això fa com els taxistes, els més ben informats de tot, i els faig notar que la relació qualitat/preu del menú és molt equilibrada, s'hi afegeix un dels clients que també estava fent temps i, oh sorpresa meva, davant dels cambrers que ho varen corroborar, em diu, aquí aquests de La Pausa tenen un preu especial, ja que a la propera estació de servei que es diu Montseny la mateixa empresa i el mateix menú allà costa 18 euros, i a més tenen uns cambrers que fan cara de perdonar-te la vida a cada cosa que demanes. Vaig quedar parat, faig numeros i a la següent parada és un 71% més car, i dic ,com és possible aquí 10,50 euros/menú i a la següent estació de servei Montseny a 18 euros/menú, el mateix i la mateixa empresa. Contesta del client cor­roborada pels cambrers, allà paguen un cànon més alt, han fet obres importants i allà és per a tothom, tenen fama i aquí no. Déu n'hi do.

El canvi climàtic?

Jesús Domingo Martínez girona

En els últims 20 anys la temperatura de la mar Mediterrània davant de les costes de Llevant, Múrcia i Almeria s'ha elevat entre un grau i un grau i mig, un ascens considerable. També ha canviat un altre factor determinant per provocar les pluges torrencials com s'han produït aquest any: els vents que procedeixen de l'Àrtic. El desglaç del Pol Nord els ha modificat. El canvi climàtic, que ens exigeix a tots una major responsabilitat amb el planeta, no només afecta l'Amazònia o els Llacs d'Àfrica. És també una amenaça per al que tenim més a prop.