Ens agrada viure amb goig i plenitud les festes de Nadal. Però, també, els dies previs. Des de fa uns anys, quan arriba el mes de desembre, una de les coses que procurem no perdre'ns és l'obertura de la nova edició del Pessebre de Can Roseta (Cartellà), a la Vall del Llémena, del qual és creadora Remei Mulleras, pessebrista, miniaturista i moltes coses més.

Es tracta d'una construcció monumental. Única. Es troba ubicada en un espai de 800 metres quadrats enmig de la natura, al costat de la casa pairal de Can Roseta. D'aquí, el nom. Presenta, a més d'escenes del pessebre, oficis tradicionals i monuments de tot Catalunya.

Heus ací alguns dels oficis que s'hi troben reproduïts: cadiraire, carboner, cisteller, espardenyer, fuster, moliner d'oli, carreter, terrisser, fuster... Una de les novetats d'enguany serà la del campaner.

I heus ací alguns dels monuments que hi ha aixecats: el castell de Cardona, el temple del Sagrat del Cor del Tibidabo, l'església de Salardú, el pont del Diable de Martorell, el dolmen de Santa Cristina d'Aro, Sant Climent de Taüll, el monestir de Montserrat, Sant Fèlix i la Catedral de Girona, Santa Maria del Mar... Quant a edificacions incorporades hi haurà la Porxada de Granollers, les escales de Sant Fèlix, el santuari de Santa Maria de Queralt, el Castell de la Suda de Tortosa...

N'hi ha, a més, que volen ser un homenatge a «Genis de Catalunya». És el cas del submarí de Narcís Monturiol, de l'hospital de Sant Pau ( Lluís Domènech i Montaner), del Monestir de la Sagrada Família ( Antoni Gaudí), de la Casa de la Punxa ( Rafael Masó), del Santuari de la Mare de Deu del Mont ( Jacint Verdaguer)... En aquesta edició hi haurà un total de 146 monuments, 25 oficis i 9 escenes de pessebre. En total, 180 obres.

La Remei n'és l'artífex. Hi dedica moltes hores, té cura de tots els detalls i hi posa molta il·lusió. Utilitza els materials més diversos i li agrada escoltar els suggeriments dels visitants. Sol dir que «l'enriquiment d'aquest entorn ha estat, també, gràcies a les visites de persones de diferents indrets, les quals, amb les seves opinions de primera mà, m'ajuden que pugui acostar més la meva obra a la realitat i, així, l'esforç del dia a dia es veu completament recompensat».

El pessebre de Can Roseta ens ajuda a viure amb joia el Nadal i, alhora, transmet al visitant estimació a Cartellà, la Vall del Llémena i al país. I ja en van vint, d'edicions! Una felicitació ben gran, Remei!