El 1983, a Baltimore, a l'est dels EUA, un noi de 14 anys va morir d'un tret al coll quan anava cap a l'escola. Aparentment el seu assassí volia la jaqueta que duia posada.

Ara, 36 anys més tard, els tres homes que complien sentència de cadena perpètua per aquest homicidi han estat considerats innocents i alliberats. Són Alfred Chestnut, Ransom Watkins i Andrew Stewart, que van ser arrestats poc després del tiroteig, quan tenien tan sols 16 anys.

Un jutge va revisar el cas i va comprovar la seva innocència, quan ja tenen poc més de 50 anys i sempre van sostenir que eren innocents. Aquests tres homes van ser condemnats quan eren uns nens per una actuació policial plena d'errors, alguns voluntaris, perquè interessava tancar el cas amb celeritat. Tot apunta que els detectius van culpabilitzar tres adolescents negres de 16 anys entrenant altres testimonis adolescents per poder construir el seu escenari.

El cas es va reobrir aquest any després que un dels inculpats enviés una carta a l'oficina del fiscal on incloïa proves que ell mateix va aconseguir l'any passat mitjançant una recerca que duia a terme pel seu compte des del principi de la seva condemna.

A la investigació inicial la policia va ignorar i va retenir els informes de diversos testimonis que identificaven una altra persona com l'assassí.

Des de 1973, 142 condemnats a mort als EUA han abandonat el corredor de la mort després d'haver provat la seva innocència. El 2012, l'últim any amb xifres, unes 49.000 persones estan complint cadena perpètua sense cap capacitat de revisió de la seva pena.

I Pablo Ibar, l'espanyol declarat culpable de triple assassinat després d'una odissea judicial plena d'irregularitats i 16 anys al corredor de la mort, ha estat condemnat a cadena perpètua. Sí, això és la justícia als EUA.