La Llibreria Low Cost, de Figueres, ha anunciat a Facebook que tanca. La notícia m'ha sorprès, perquè el seu model de negoci em semblava ben pensat i diferent. I em pensava que s'havia fet un espai dins el migrat ecosistema llibreter de la comarca.

Nascuda el 2012, Low Cost oferia llibres descatalogats i de qualitat a preus baratíssims. Aquest fet havia permès que uns quants autors locals recuperessin, per quatre rals, exemplars escrits per ells i que es trobaven fora de circulació.

Des del carrer Méndez Núñez, Abel Granda i Ester Marcos combinaven la repesca de fons arqueològics amb un activisme cultural frenètic, guerriller i transversal. Ara promovien actes solidaris, ara potenciaven jornades d'orgull friqui... Avui muntaven una presentació a la botiga i demà acompanyaven un escriptor a l'altra punta de l'Empordà. I tot això ho feien amb cordialitat i calidesa. Sempre propers. Sempre entusiastes.

La hiperactiva parella ha estat un revulsiu important: davant la desaparició de llibreries històriques, la seva empenta ens va ajudar a sortejar aquest mal tràngol i, de passada, va injectar bon rotllo i heterodòxia a una escena literària rutinària i acomodatícia.

Que l'Abel i l'Ester hagin d'abaixar la persiana és una putada. Perquè continuen sent-nos necessaris. Tant de bo, d'aquí a uns mesos, puguin engegar algun projecte nou! Ara mateix, només se m'acut donar-los les gràcies per tots aquests anys de feina i sacrifici, i per haver contribuït a fer molt més interessant, ai!, l'hàbit de viure a Figueres.