Més de 62.000 gironins viuen en municipis que no disposen de cap oficina bancària. Són víctimes d'un fenomen que segurament s'hauria anat produint en un futur proper de manera progressiva, però que la crisi ha accelerat radicalment en el cas del negoci financer. La irrupció de les noves tecnologies ha afavorit que els bancs, en la seva recerca del màxim benefici, apostessin per les operacions on-line en detriment del tracte personalizat que havien ofert durant dècades, la qual cosa ha provocat el tancament de moltes oficines bancàries en els últims anys. Amb el doble efecte de deixar sense aquest servei un sector considerable de la població (sovint persones grans habitants de localitats petites i per tant poc o gens acostumades a l'ús d'Internet), i de deixar sense feina els nombrosos empleats acomiadats per aquesta reestructuració del negoci.

Segons recull l'informe Llocs de treball postcrisi en la banca espanyola (II): els bancs s'instal·len en la crisi, elaborat per José Manuel García Diego i publicat per Fine, el sindicat independent del sector bancari (Diari de Girona en va oferir divendres una primera informació, i avui una segona), dels 221 municipis que hi ha a les comarques gironines, n'hi ha 126 que no disposen d'oficina bancària. En la pràctica, això vol dir que hi ha 61.799 persones que no tenen cap oficina per treure diners o fer gestions al seu municipi. Es tracta d'un 8,1% del total de població de la província.

Les dades evidencien que aquest fenomen fa anys que es produeix, i que no és característic de les comarques gironines, sinó que es detecta arreu d'Espanya: segons l'estudi, gairebé un 30% del territori estatal no disposa de cap oficina bancària, i com passa aquí, aquest tancament d'oficines es concentra en poblacions petites, amb una població envellida, i a la qual li resulta difícil, per no dir impossible, l'accés a la banca on-line. Una causa més, sens dubte, de les diverses que han provocat aquesta anomenada Espanya buida.

L'evolució que ha experimentat el negoci bancari en els últims anys fa pensar que aquesta tendència no es revertirà, sinó tot el contrari, encara que almenys a mesura que passi el temps la població cada cop estarà més preparada per assumir-ho i no es trobarà amb les dificultats que tantes i tantes persones grans es troben avui dia.

Per si no n'hi hagués prou, el mateix informe alerta d'un altre problema que afecta els usuaris dels serveis bancaris a les comarques gironines: és la província amb més oligopoli en el sector, de manera que els cinc grans bancs espanyols hi aconsegueixen una quota de mercat que supera el 90%, un percentatge massa elevat i que a Europa es troba només en països com Grècia o Xipre.