16 de gener de 2020
16.01.2020

Sense indemnització

16.01.2020 | 00:28

Les màquines, segons els experts, adquiriran tal poder que ens convertiran en els seus esclaus. Quan es parla de les màquines, la gent pensa en robots d'aspecte humanoide, però la qüestió no va d'això. Va, més aviat, d'una intel·ligència universal, les parts de la qual es trobaran perfectament acoblades i que potser no necessitarà ni tan sols un suport físic. De fet, aquest artefacte ja s'ha inventat i es diu capitalisme. Vegin vostès: una empresa britànica acaba de dissenyar un vàter inclinat cap endavant, molt incòmode, perquè l'usuari l'abandoni de seguida. Això es deu al fet que els senyors de recursos humans han fet un càlcul del temps que els treballadors fan servir en defecar i després l'han traduït a euros, o lliures, que ve a ser el mateix, doncs els diners, com la caca, adquireixen diferents noms, però la seva substància és la mateixa.

Cada poc salta una notícia per la qual ens assabentem del que deixen de guanyar les empreses a causa del temps que els empleats «perden», per exemple, en gratar-se el nas. Vol dir que un minut no productiu és un minut tirat a les escombraries. Aquesta concepció de l'existència no pot haver sortit del cap d'un ésser humà, per malvat o idiota que sigui, sinó d'un monstre, això sí, creat per nosaltres. Aquest monstre, al qual anomenem capitalisme, ha existit sempre, ho sabem, però el capitalisme, com tot, té graus i en aquests moments està aconseguint la temperatura d'ebullició. No necessitem, en fi, inventar un superordinador que ens domini perquè ja l'hem inventat i ja sabem com es diu. Que en quedi constància, doncs.

Pel que fa a l'excusat dels britànics, convé advertir-los que potser és pitjor el remei que la malaltia, ja que la posició en la qual obligaran a evacuar els seus empleats podria produir-los diverticles i hemorroides que es traduirien en baixes mèdiques productores al seu temps de pèrdues majors que les que es pretenen evitar. Hi ha sobre l'assumpte abundant literatura mèdica que els inventors d'aquesta cruel tassa no han tingut en compte. Vol dir que han perdut un temps preciós, per la qual cosa haurien de ser expulsats de l'empresa sense indemnització.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit