19 de gener de 2020
19.01.2020

Walter Benjamin Las Vegas

19.01.2020 | 00:12

Ens hem acostumat a les fires medievals. Ja saben de què parlo. Fires de tall històric amb un toc performàtic. Els centres de les velles viles s'omplen de parades i d'activitats, i més d'un conciutadà es disfressa de soldat o de formatgera per fer una mica de caixa. La tematització medieval fa dècades que costumitza els pobles catalans –pobles amb un mínim d'història, de pedra antiga, en general sense platja.

La tematització no s'atura. Tot va cimentar-se amb les fires medievals. Som un país connectat amb el món i això vol dir que no en tenim prou, per viure bé, amb les petites indústries pàtries. Interior i exterior, el turisme apuntala una economia volàtil, subjecta al visitaire, assedegada d'oferir experiències al passavolant. D'això que el producte turístic hagi arribat a les cotes creatives dignes del parc temàtic primigeni, el de tota la vida, el circuit frenètic pels decorats de cartró pedra, pel simulacre històric, exòtic o marcià.

Ara, però, les fires medievals i els parcs temàtics van una mica a la baixa. Ja sabem què s'hi dona. Malgrat que encara atreguin visitants, ara el client es decanta per l'autenticitat. Ja xala, amb els conveïns disfressats de pagès, o de grec, i encara s'engresca amb els dragoncans i les pagodes i els túnels del terror, però hi ha una nova fornada de clients que vol alguna cosa més genuïna, o més boja. Per això han triomfat el geocaching, els maridatges grotescos (cultura megalítica + spa + vins de la zona + dansa contemporània –per posar un exemple real), les rutes amb encant i els paquets amb elefant.

Les últimes tendències de l'entreteniment també passen per la ludificació. En els àmbits pedagògics es parla de gamificació. Es tracta de combinar els elements que fan atractius els jocs (assolir fites, la col·laboració o la competició, la intrepidesa) tot aplicant-los en ambients com ara l'escola o l'empresa, amb l'objectiu de millorar el rendiment de l'alumne, del treballador. Però la ludificació ja ha empastifat altres àmbits de la vida quotidiana. I ha entrat amb força al regne de l'esbarjo.

Una conseqüència de la ludificació és la proliferació d' escape rooms, ja saben, grups de gent que es tanca en habitacions i n'ha de sortir després de desxifrar enigmes –habitacions tematitzades, la piràmide, la mina, Harry Potter. I ara ha arribat l' escape town. Portbou1940 és una experiència de 24 hores que transportarà els participants a la Segona Guerra Mundial. La missió és doble: salvar-se i ajudar a escapar el filòsof Walter Benjamin –que va morir a Porbou fugint del nazisme. El municipi esdevindrà un gran escenari, amb espais on els visitants hauran d'anar superant pistes. Els portbouencs i alguns actors contractats hi posaran la versemblança humana, tan bon punt el client arribi amb tren. El paquet turístic inclou l'allotjament a l'hostal i els repassos. I encara no se sap si el client podrà fotografiar-se al costat d'un nazi de pega, o fins i tot al costat del pobre, dissortat, ludificat Walter Benjamin.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook