La veritat és que hi ha raons per preocupar-se pel futur en veure les coses estranyes que estan passant en la política, convertida en una mena de joc dels disbarats, que només aconsegueix que la gent faci encara menys cas del que feia ara. Suposo que el següent pas serà prendre's la política a catxondeo. I, arribats a aquest punt, no crec que ningú sigui capaç de preveure què pot passar. Passem de la judicialització de la política a la catxondització de la ­política? On ens portarà la nova situació? A quin futur? Al passat? Potser és aquesta la intenció d'alguns protagonistes polítics, interessats en el fracàs de la política socialista. Només cal recordar el propòsit anunciat fa unes setmanes pel PP, Cs i Vox, de procurar entorpir el desenvolupament de la funció del Govern tant com po­guessin; o l'esperpèntic espectacle de la dreta durant el debat d'investidura.

Un altre exemple: l'exigència de la JEC de fer fora de la Generalitat Quim Torra, perquè havia deixat de ser diputat del Parlament en ser condemnat i inhabilitat. Però, segons la Generalitat, el cessament no és aplicable si la sentència no és ferma. I no ho és encara. Incompetència de la JEC? Per acabar-ho d'adobar, sis dels tretze membres de la JEC discrepen de la decisió aprovada, perquè no tenen competències per destituir un diputat, sigui autonòmic o estatal. Curiosament, una decisió amb el mateix criteri previ de la Junta Electoral Provincial, que va desestimar el recurs que havien presentat PP, Cs i Vox. Tres partits, no un tribunal. És a dir, una pífia amb el dictamen d'una majoria tan exigua.

L'engranatge estatal grinyola. Hi ha maneres molt rares de practicar el patriotisme. Precisament, pels que més l'esmenten.