Algun desaprensiu va decidir llençar fa uns dies una gran quantitat de llibres publicats entre els anys 1700 i 1900. Sigui per consciència ambiental o per sumar punts i aconseguir un descompte en la taxa d'escombraries, va decidir fer-ho a la deixalleria de Girona.

Qui es va adonar de la magnitud de la tragèdia no van ser els empleats municipals de la instal·lació, sinó una veïna de la ciutat, Pilar Campos, que va publicar la troballa a les xarxes socials. Gràcies a ella, en lloc d'acabar al costat d'un ordinador o d'una nevera espatllada, els llibres formaran part del fons de la Biblioteca Carles Rahola, on seran consultables per a tots els seus usuaris.

Veient les portades i continguts dels llibres abandonats, una biblioteca o un arxiu semblen els llocs més adients. Tampoc es tracta de portar a les biblioteques tota la literatura que, pels motius que siguin, ja no ens serveix. La funció de les biblioteques no hauria de ser convertir-se en un abocador on acaben les lectures que no volem a casa nostra. Per donar una segona oportunitat a aquests volums hi ha opcions com el bookcrossing, la venda a llibreries de vell, o la donació a iniciatives com Connexió Papyrus (Celrà), que revèn a baix preu els llibres donats per entitats i particulars.