Aquí o allà,

però ja!

Lluís Torner i Callicó GIRONA

Acabem de veure, a la premsa local, el tema del debat sobre la ubicació del Trueta. No ens havíem assabentat de la firma del manifest sobre «El millor Trueta possible», si no també ens hi haguéssim sumat, cosa a la qual ens afegim, ja que feia dies que en volíem parlar, ja que no fa gaire ho va fer la nostra alcaldessa, com també gent vinculada al món de la medicina, com el popular doctor Brugada.

Com a gironins, ens agradaria molt que el nou Trueta es pogués aixecar a algun indret de la nostra ciutat, i ens sabrà molt greu que calgui fer-lo a un altre indret, en aquest cas a Salt, i consti que no tenim res en contra d'aquest poble veí, només faltaria. Passa que per als que ja som grans, ens ve al cap el record dels anys que el lloc, on està actualment, pertanyia al terme de Sant Gregori, i la mainada que hi naixia no tenien Girona com a lloc de naixença.

Bé! Si voleu és tan sols una mena d'anècdota, la salut ha de ser la raó més important, per decidir fer-lo en un lloc o altre. El que cal és analitzar bé els pros i els contres, en base a un seriós informe, per part de gent qualificada, pensant en què és el millor per a la salut dels usuaris, siguem de Girona o d'altres indrets. Però la decisió, sigui a un lloc o altre, s'ha de prendre com abans millor. Ja n'hi ha prou de parlar i discrepar, el que cal és decidir. D'aquí ve el títol d'aquest escrit: «Aquí o allà, però ja!».

Per a la salut, el millor, i que l'accés sigui bo. És el nostre ­parer.

A Anglès ens quedem també sense gegants

pere espinet coll portaveu del grup municipal PAU (Per Anglès Units)

Gales d'Anglès de 1996, l'any del bateig dels nostres gegants, en Miquel i la Remei. Fou possible gràcies a la col·laboració de tot el poble, l'Ajuntament, les entitats i voluntariat.

Des de llavors fins ara, ha plogut molt, hi ha hagut moments bons i de no tan bons. Agraeixo l'esforç de les diferents juntes, sobretot aquesta darrera, que han fet possible que els nostres gegants es passegessin per bona part de les nostres comarques i fins i tot a l'estranger.

Però malauradament, costa molt de trobar relleu, i més quan calen esforços. Espero i desitjo que, en el transcurs d'un temps curt, puguem tornar a fer ballar els nostres gegants. I que no passi el que ha estat passant els darrers anys, que hem hagut de dir adeu a l'Escola de Pintura, a l'Aula de Música o al funky, que han anat a buscar sopluig en pobles veïns.

Per una ecologia integral

Jesús Domingo Martínez GIRONA

Complir l'Acord Verd europeu suposarà deixar de banda, de mica en mica, els recursos del petroli i del carbó com a fonts energètiques indispensables per al desenvolupament, tot i que encara estan per veure els detalls de les alternatives que s'han de posar en marxa. També està per concretar la despesa que suposarà aquest canvi radical cap a una economia no contaminant, que en qualsevol cas ha de ser capaç de sostenir l'ocupació. Es parla d'un pressupost inicial de 300.000 milions d'euros, però la decisió de la Comissió Europea és ferma davant la necessitat peremptòria de frenar el deteriorament de l'entorn.

El pla econòmic de la Unió Europea és tremendament ambiciós però necessita ser sostingut per una visió ètica, cultural i política que recobri la centralitat de la dignitat humana, només així es podrà gestar una ecologia integral, com ve reclamant el Papa des de la publicació de la seva encíclica Laudato Si.

Gloria

Eulàlia Rodríguez Pitarque Torroella de Montgrí

La setmana del temporal Gloria ens posa davant del mirall de com estem tots en mans de les inclemències i desgràcies que poden esdevenir sense que nosaltres hi puguem fer ben bé res o ben poc. Agraeixo les recomanacions de tots els serveis que han estat treballant per poder garantir la prudència davant l'aigua, pluja, vent i neu, quan no tenim les infraestructures preparades davant els rècords històrics del Gloria.

Quan minvi, quan puguem tornar a la quotidianitat acostumada, serà el moment de prendre mesures factibles per frenar tot allò que està accelerant el canvi climàtic. Que l'emergència climàtica no quedi escrita en clau de bones intencions, sinó que siguin accions reals de part de tothom.